Napravite domaći crveni meksički umak i uživajte u tacosima, enchiladama ili ga poslužite kao umak uz grickalice. Umak se spravlja vrlo jednostavno, i ne kuha se, a najbitnije je da ne preskočite prženje suhih ljutih papričica, jer toplina oslobađa njihova prirodna ulja koja će dati bazu okusa vašem crvenom umaku. Ako vam se na kraju čini da je umak pregust, dodajte vode. Ako je prerijedak, možete dodati samljevene tortilje. A ako vam je preblag – dodajte nekoliko kapi ljutog umaka po vlastitom izboru. Uživajte i obavezno ponovite!

Vrijeme pripreme: 45 minuta.

Sastojci za domaći crveni meksički umak:

  • 85 g sušenih ancho ili guajillo papričica (čitavih)
  • 1 l kipuće vode, pilećeg ili goveđeg temeljca
  • 400 g rajčica iz konzerve
  • 1 veliki luk, narezan na osmine
  • 6 češnjeva češnjaka
  • 2 čajne žličice soli
  • 1 1/2 čajne žličice sušenog origana
  • 1 1/4 čajne žličice mljevenog kima

Priprema domaćeg crvenog meksičkog umaka:

  1. Papričice prepecite na tavi bez ulja, često ih okrećući, na vatri srednje jačine, oko 5 minuta. Izvadite ih iz tave i ostavite da se ohlade 10 minuta. Maknite peteljke, očistite ih od sjemenki i namočite.
  2. Stavite paprike u blender (ili posudu u kojoj ćete izmiksati umak štapnim mikserom) i prelijte ih kipućom vodom ili temeljcem. Ostavite da se namaču 15 minuta.
  3. Provjerite jesu li paprike omekšale. Izlijte 1 šalicu tekućine. Dodajte nasjeckane rajčice u blender, zajedno s lukom, češnjakom, soli i origanom. Miješajte velikom brzinom dok umak postane gladak, 30 sekundi do 1 minute. Gumenom lopaticom sastružite komade koji su eventualno ostali i ponovno miksajte još 30 sekundi.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju