Mesna pita u krumpiru zapravo je pečeni krumpir punjen mljevenom junetinom i povrćem pa prekriven slojem finog kremastog pirea i, naravno, zapečen. Možda je inspiracija za ovo jelo stigla iz Velike Britanije pa je punjeni krumpir nastao po uzoru na njihovu poznatu pastirsku pitu, ili nas na to samo podsjećaju pire, grašak i mrkva, ali – janjetine nema. Za ovo će vam jelo trebati tek obična mljevena junetina, a provjereno "radi" i s bolonjezom – ako ga slučajno imate viška i spremnog.

Za pripremu ovih sočnih nadjevenih krumpira trebat će vam oko 25 minuta, a u pećnici će provesti još 20. Od unutrašnjosti krumpira napravit ćete pire kojeg će ostati dovoljno i za prilog, a mesna pita u krumpiru dobro će ići uz kakvu osvježavajuću salatu. Količina namirnica iz recepta dovoljna je za 4 porcije.

Sastojci za mesnu pitu u krumpiru:

  • 4 velika krumpira, neoguljena
  • 2 žlice ulja, plus za namastiti lim
  • 1 manja glavica žutog luka, nasjeckanog na sitno
  • 300 g mljevene junetine
  • 225 g smrznute mješavine graška i mrkve
  • 80 ml zagrijanog mlijeka
  • 60 g maslaca
  • sol, papar
  • 1 žlica brašna
  • 1 goveđa kocka
  • 185 ml vode

Priprema mesne pite u krumpiru:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lagano namastite lim za pečenje.
  2. Vilicom izbodite krumpire. Nemojte ih guliti, ali ih dobro operite i oribajte im koru. Pecite ih mikrovalnoj pećnici 12 do 15 minuta ili dok ne omekšaju. Ostavite sa strane da se malo ohlade. Ako ne želite peći krumpire u mikrovalnoj, skuhajte ih u vodi i tek onda izbodite.
  3. U međuvremenu zagrijte žlicu ulja u velikoj dubokoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i dinstajte 5 minuta ili dok ne omekša i ne postane staklast. Dodajte mljeveno meso i nastavite dinstati još 5 minuta.
  4. Dodajte brašno, izmrvljenu kocku i vode pa pustite da zakuha. Kuhajte 5 minuta ili dok se malo ne zgusne. Umiješajte smrznuti grašak i mrkvu. Kuhajte 3 minute pa posolite i popaprite, dodajte 20 grama maslaca i ostavite sa strane da se malo ohladi.
  5. Prerežite svaki krumpir po dužini. Čajnom žličicom izdubite unutrašnjost krumpira, ali ne do kore. Izdubene sredine krumpira prebacite u zdjelu. Dodajte zagrijano mlijeko i maslac. Začinite i izgnječite u pire.
  6. Napunite košarice od krumpira smjesom mljevenog mesa i povrća i svaku premažite slojem pirea. Posložite krumpire na lim za pečenje i premažite im koru preostalim uljem.
  7. Pecite 20 minuta ili dok pire na vrhu ne počne dobivati zlatnu boju.
  8. Pečeni krumpir poslužite s pireom i salatom po želji.

Praktički besplatan: Sastojak za savršene pečene krumpire uz koji vam meso i ne treba Mast na kruhu Pire Rižoto +0 Pečeni krumpir

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju