U novom nastavku serijala Master trikovi koje donosimo u suradnji s Podravkom, chef Lovro Smetiško pokazat će nam kako napraviti brudet-paštetu idealnu za svaki dan, ali i kao predjelo namazanu na domaći kruh ili foccaciu za svečaniju večeru, kao što je Badnja.
Svi ljubitelji ovog dalmatinskog klasika uz ovo će jelo doći na svoje jer je lakše za konzumaciju, a možete ga ponijeti i na posao. Obično se poslužuje u tanjuru, no ova modernija verzija učinit će brudet zanimljivijim, ali ostaviti njegov dobro poznati okus. U naglašavanju okusa brudeta chefu Lovri pomogla je mješavina začina Vegeta Natur za brudet. Bez pojačivača okusa i uz crni papar, slatku papriku i timijan obogatit će svaki brudet i prožeti ga onim pravim, tradicionalnim, neponovljivim okusom.
Master trikovi Lovre Smetiška: Brudet pašteta - 9
(Foto: Nova Studio)
RECEPT – Brudet-pašteta s domaćim kruhom
Sastojci:
400 g ribe (svježa dostupna riba – kokot, ugor, škarpina, mol...)
200 ml Podravka pasate
50-100 ml maslinova ulja
Sol
Papar
1-2 čajne žličice Vegete Natur za brudet
100 g sirnog namaza
Master trikovi Lovre Smetiška: Brudet pašteta - 12
(Foto: Nova Studio)
Za riblji temeljac:
1 jušna žlica Podravka koncentrata od rajčice
100 g komorača
100 g celera
200 g luka
100 g mrkve
Master trikovi Lovre Smetiška: Brudet pašteta - 17
(Foto: Nova Studio)
Priprema:
1. Filetirajte ribu, a trik kako to učiniti na netradicionalan način bez pola muke pogledajte u videu. Škrge obavezno odstranite jer mogu dati gorčinu temeljcu.
2. Napravite riblji temeljac: namočite riblje kosti tri puta, svaki put neka budu u čistoj vodi 20-ak minuta te ih nakon toga ih dodajte u izdinstano povrće s vodom kako biste napravili riblji temeljac. Narežite komorač, celer, luk i mrkvu te im dodajte koncentrat od rajčice za intenzivniji okus brudeta. Potom dodajte riblje kosti još malo s vodom ako je potrebno kako bi samo malo virile van iz tekućine. Pustite neka zakipi pa kuhajte još 20 minuta na laganoj vatri, sve procijedite i dobili ste riblji temeljac.
Master trikovi Lovre Smetiška: Brudet pašteta - 18
(Foto: Nova Studio)
3. Filetiranu ribu začinite solju, paprom i Vegetom Natur za brudet pa ju dodajte u riblji temeljac. Kada je riba na pola gotova dodajte pasatu i kuhajte kako biste reducirali tekućinu.
4. Kada je kuhana ribu izvadite i skinite joj kožicu. Stavite ju u blender, dodajte joj sirni namaz i po potrebi tekućine pa sve izmiksajte i propasirajte.
Master trikovi Lovre Smetiška: Brudet pašteta - 6
(Foto: Nova Studio)
5. Brudet-paštetu poslužite na domaćem kruhu. Uz ovo jelo odlično će pasati domaći kruh s maslinovim uljem ili sourdough foccacia.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.