Zaboravite na pastu alla votka! Martini-tjestenina novi je kulinarski hit.
Riječ je o jelu koje je inspirirano koktelom dirty martini - varijacijom običnog martinija, ali s dodatkom tekućine od maslina koja mu daje slankast okus.
Martini se obično priprema od votke ili džina, suhim vermutom te zelenim maslinama, a martini-tjestenina sadrži većinu ovih sastojaka.
Ovo jelo puca od umamija. Tjestenina se obogaćuje okusom slankastih zelenih maslina, češnjakom i parmezanom, dok mu limunova korica daje svježinu.
Brz je to, ukusan i jednostavan recept idealan za ljetne dane. Najbolje od svega? Može se napraviti za svega pola sata.
Martini tjestenina - sastojci:
- 300 g špageta
- 150 g vrhnja za kuhanje
- 150 g zelenih maslina
- 70 ml tekućine od maslina
- 70 ml džina ili votke
- 70 ml džina ili votke
- 45 ml maslaca
- 30 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3-4 češnja češnjaka
- korica jednog neprskanog limuna
- sol i papar po želji
- svježi peršin za posluživanje
Martini tjestenina - priprema:
- Skuhajte špagete al dente prema uputama na pakiranju. Ocijedite špagete i stavite ih sa strane. Zadržite jednu šalicu tekućine u kojoj su se kuhali špageti.
- U tavi zagrijte ekstradjevičansko maslinovo ulje te na njemu prepirjajte nasjeckane masline i limunovu koricu - pirjajte oko tri minute uz povremeno miješanje. Dodajte nasjeckani češnjak i nastavite pirjati još oko jedne minute.
- Podlijte sadržaj tave s džinom (ili votkom) i pustite da se sve zajedno termički obrađuje još oko tri do četiri minute dok alkohol ne ispari.
- Tada dodajte vrhnje za kuhanje, tekućinu od maslina i kuhane špagete. Sve dobro promiješajte. Po potrebi ulijte i nešto tekućine od kuhanja špageta.
- Umiješajte maslac, naribani parmezan i nasjeckani maslac. Po potrebi začinite sa solju i paprom. Poslužite s dodatnim parmezanom. Dobar tek!
Mamma mia! Greška koju baš nikada ne smijete napraviti kada radite carbonaru