Makadamijski orah nazivaju kraljem svih oraha – plod makadamijskog stabla koji potječe iz Australije ima divnu kremastu teksturu i neodoljiv okus, obiluje nutrijentima važnima za zdravlje pojedinca, a ima i relativnu visoku cijenu u trgovinama.
Za 100 grama sirovih oraščića izdvojit ćete između 3 i 5 eura – ovisno o mjestu na kojem ga kupujete. To ne čudi s obzirom da je proces uzgoja iznimno težak i dugotrajan.
Stablo počinje davati prve plodove tek nakon 7 do 10 godina, a uz to plodovi se beru ručno i pažljivo obrađuju što povisuje njegovu tržišnu vrijednost.
Za slatka i slana jela
Makadamijski orah obiluje mononezasićenim masnim kiselinama koji su dobre za zdravlje srca i krvnih žila. Sadrži i antioksidante, vitamine B kompleksa, željezo, magnezij i prehrambena vlakna.
Njegov blago slatkasti okus i nježna tekstura lijepo se slaže sa slatkim i slanim jelima – dodati ih možete u kolače i kekse, ali s njime napraviti i divne umake za tjesteninu i druga slične obroke.
Kada radite s makadamijskim orasima pripazite na količinu koju konzumirate – u 100 grama ovih oraha naći ćete čak oko 717 kalorija.
Donosimo vam recept za kremastu verziju koji okusom podsjeća na rastopljeni sir, ali je napravljen bez namirnica životinjskog porijekla.
"Sirni" umak od makadamijskih oraščića - sastojci:
- 180 g neprženog makadamijskog oraha
- 100 ml obične vode
- 2 žlice prehrambenog kvasca
- 2 žlice limova soka
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- sol i papar po želji
- začinsko bilje po želji
"Sirni" umak od makadamijskih oraščića - priprema:
- Namočite makadamijski orah u vrućoj vodi sat vremena prije nego što planirate napraviti umak. Kada orah omekša, ocijedite ga i stavite u sjeckalicu povrća ili dobar blender.
- U blender dodajte oko 100 ml obične čiste vode, dvije žlice prehrambenog kvasca, limunov sok, češnjak u prahu, sol i papar. Miksajte / pulsirajte dok ne dobijete gladak kremast umak koji potom možete sljubiti s kuhanom tjesteninom, uz pečeni krumpir i slično.
- Ako želite dodatno aromatizirati umak u njega možete dodati i nešto začinskog bilja poput peršina, bosiljka, listića korijandera i slično.
- Ako želite koristiti ovaj umak kao dip za čips i povrće, stavite ga u hladnjak na barem pola sata da se stisne, a potom ga poslužite. Dobar tek!
3 eura za 100 grama: Zapostavljene "zlatne" pahuljice koje imaju okus po siru, a poboljšavaju okus svakog slanog jela