Za pripremu ukusnih keksa ne treba vam mnogo vremena niti namirnica. Štoviše, većinu sastojaka već vjerojatno imate u svojoj smočnici i hladnjaku.
Jednostavna glazura od šećera u prahu bit će sjajan kontrast sočnim keksima od limuna. U receptu upotrijebite limunovu koricu samo ako imate na raspolaganju organski uzgojene plodove.
Da biste pripremili ove kekse bit će vam potrebno sveukupno 20-ak minuta. Ispeći ćete ih, pak, za otprilike 10 do 12 minuta.
Sastojci:
Sastojci za kekse:
- 240 g brašna
- 230 g maslaca
- 150 g bijelog šećera
- 1 jaje
- 1 žlica naribane limunove korice
- ½ čajne žličice praška za pecivo
Sastojci za glazuru:
- 170 g šećera u prahu
- 2 žlice limunova soka
- 1 žlica vode
- prstohvat soli
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Prekrijte lim za pečenje s papirom za pečenje i stavite sa strane.
- Napravite kekse: u mikseru izmiksajte omekšani maslac i šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte jaje i limunovu koricu i nastavite miksati. Postupno ubacite brašno i prašak za pecivo. Miksajte dok se svi sastojci ne povežu.
- Dobiveno tijesto podijelite na manje kuglice – jedna žlica tijesta bit će dostatna za jedan keks. Svaku kuglicu stavite na papir za pečenje i spljoštite je.
- Ovako pripremljene kekse stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 10 do 12 minuta.
- Ohladite ih do kraja.
- Napravite glazuru: šećer u prahu pomiješajte s limunovim sokom, vodom i malo soli. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Glazuru stavite preko ohlađenih keksa i poslužite. Dobar tek!
10 najfinijih recepata za božićne kekse i sitne kolače iz europskih kuharica +2