Janjetinu obožavaju Hrvati, a nerijetko ju možemo naći na meniju mnogih proslava. No, iako na prvu mislimo kako je ovu gurmansku deliciju teško pripremiti bez pomoći ognjišta, ovaj komad mesa lako možemo pripremiti u vlastitoj kuhinji.

Velika tajna odličnog recepta za peku jest nabaviti dobar komad janjetine. Najbolje je odabrati plećku s rebrima i vratom, a birajte onu koja je svježa, mlada i nemasna.

Kada joj se priljubi sezonsko povrće i mladi krumpir, osigurat ćete svojim bližnjima fantastično i neponovljivo jelo koja nam već sada izaziva zazubice.

Vrijeme je da se bacite na posao i pripremite ga pomoću recepta vrhunskog hrvatskog chefa Davida Skoke.

Sastojci

Janjetina od plećke 3 kg
1 kg krumpira za pečenje
1 glavnica luka
1 mrkvica
1 rajčica
1 paprika bubura
Par režnja češnjaka
Grančica ružmarina i timijana

Priprema (1.30 h):

1. Janjetinu narežemo ili nasječemo na komade, posolimo i popaprimo. 

2. Krumpire ogulimo i prepolovimo, ako su manji ili ih narežemo na četvrtine, ako su veći.

3. Mrkvu ogulimo i narežemo na komade, kao i luk i papriku. Krumpire i povrće začinimo solju i paprom, maslinovim uljem i nasjeckanim ružmarinom i timijanom te stavimo u posudu za pečenje.  

4. Na krumpire stavimo začinjenu janjetinu, dodamo par zdrobljenjih češnjaka i prepolovljenu rajčicu, poškropimo maslinovim uljem te stavimo peći na 180-200 C. Pečemo do sat i pol, ovisno i veličini mesa, tj. dok se meso ne ispeče i dobije lijepu boju kao i krumpir i povrće.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju