Galerija Ljetni burger s tapenadom od maslina 1 Ljetni burger s tapenadom od maslina 1 Marin Medak 1 Tapenada od maslina s inćunima 1

U trendu Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Molat - 14 Nije za svakoga Hrvatski medeni otok bicikala, mačaka i divnih vizura u kojem se uživa sporo, a živi još sporije

 

Da ljetne večeri nisu rezervirane za klasičnu hranu, zna Marin Medak, koji je osmislio nešto drugačiji menu za Mastercard Food Truck. Tako se na popisu tradicionalnih hrvatskih recepata u modernoj obradi našao i ovaj burger koji se u crnoj prikolici radi od isključivo hrvatskih sastojaka.

Spomenutom burgeru daje interesantan okus i trpa ga u rang idealnih jela za ljeto tapenada od maslina u koju idu i inćuni te domaće rađeno brioche pecivo koje ostaje svježe drugi pa i treći dan, a možete ga jesti i samostalno jer je fino poput kolača.

Osim burgera, na Mastercard Food Trucku očekuju vas pileći ražnjići, konfitrana tuna, komiška pogača i sporo pečena janjetina. Dodatno veselje očekuje sve korisnike Mastercard® ili Maestro® kartica , koji dobivaju 15 posto popusta i kuharicu na poklon.

Turneja je započela u Puli i nastavlja se u Rijeci, Šibeniku, na Zrću i u Splitu, a više o lokacijama i vremenu dolaska Mastercard prikolice u vašu blizinu saznajte ovdje.

Ljetni burger s tapenadom od maslina Ljetni burger s tapenadom od maslina (Foto: Nova Studio)

Sastojci (za 8 burgera)

1,5 kg junetine
0,5 kg rajčice
200 g pršuta
160 g crnih maslina bez koštica
30 g kapara
10 g fileta slanih inćuna
50 ml maslinova ulja
20 ml vinskog octa
1 grančica svježe majčine dušice (koristiti samo listove)
540 g brašna
360 ml mlijeka
2 jaja
60 g maslaca
2 žličice šećera
1 žlica suhog kvasca
2 žličice soli

sezam za posipanje

Priprema burgera

Junetinu rashladiti na 0 °C. Samljeti je dva puta i oblikovati kuglice rezanjem smjese popola kako bi se dobile jednake porcije, pljeskavice debljine prsta, pritom istišćući što je više zraka moguće.
Burger ispeći na željenu temperaturu. Otprilike 3 minute sa svake strane. Burger je gotov kad sokovi iz mesa počnu izlaziti na pečenoj strani burgera.
Pecivo prerezati i pouljiti maslinovim uljem te tostirati na roštilju. Namazati tapenadu od maslina na pecivo, položiti burger, poklopiti pršutom i rajčicom te poslužiti.

Priprema tapenade

Štapnim mikserom emulzirati crne masline, kapare, inćune, maslinovo ulje i vinski ocat.

Priprema brioche peciva

Pomiješati toplo mlijeko, šećer, kvasac i jaje. Dodati otopljeni maslac, dobro pomiješati pa pustiti da se na vrhu stvori pjena. Dodati brašno i sol i te zamijesiti mekano i elastično tijesto. Ako je tijesto premekano, dodati još brašna.

Nauljiti posudu pa u nju ubaciti tijesto i pustiti da se diže oko sat vremena ili dok se ne udvostruči. Kada tijesto postane dvostruko veće, promijesiti ga.

Podijeliti tijesto na 10 do 12 okruglica i pustiti ih da odmore još desetak minuta. Prebaciti ih na lim za pečenje, pustiti ih da se dižu oko pola sata do 45 minuta, a zatim ih premazati jajem i posuti sjemenkama po želji.

Peći na 190 °C oko 15 do 20 minuta, ovisno o pećnici i veličini peciva. Pecivo mora poprimiti zlatnu boju. Izvaditi ih iz pećnice i prekriti čistom kuhinjskom krpom.

Odmoriti ih 15 minuta pa poslužiti.