Da ljetne večeri nisu rezervirane za klasičnu hranu, zna Marin Medak, koji je osmislio nešto drugačiji menu za Mastercard Food Truck. Tako se na popisu tradicionalnih hrvatskih recepata u modernoj obradi našao i ovaj burger koji se u crnoj prikolici radi od isključivo hrvatskih sastojaka.

Spomenutom burgeru daje interesantan okus i trpa ga u rang idealnih jela za ljeto tapenada od maslina u koju idu i inćuni te domaće rađeno brioche pecivo koje ostaje svježe drugi pa i treći dan, a možete ga jesti i samostalno jer je fino poput kolača.

Osim burgera, na Mastercard Food Trucku očekuju vas pileći ražnjići, konfitrana tuna, komiška pogača i sporo pečena janjetina. Dodatno veselje očekuje sve korisnike Mastercard® ili Maestro® kartica , koji dobivaju 15 posto popusta i kuharicu na poklon.

Turneja je započela u Puli i nastavlja se u Rijeci, Šibeniku, na Zrću i u Splitu, a više o lokacijama i vremenu dolaska Mastercard prikolice u vašu blizinu saznajte ovdje.

Ljetni burger s tapenadom od maslina Ljetni burger s tapenadom od maslina (Foto: Nova Studio)

Sastojci (za 8 burgera)

1,5 kg junetine
0,5 kg rajčice
200 g pršuta
160 g crnih maslina bez koštica
30 g kapara
10 g fileta slanih inćuna
50 ml maslinova ulja
20 ml vinskog octa
1 grančica svježe majčine dušice (koristiti samo listove)
540 g brašna
360 ml mlijeka
2 jaja
60 g maslaca
2 žličice šećera
1 žlica suhog kvasca
2 žličice soli

sezam za posipanje

Priprema burgera

Junetinu rashladiti na 0 °C. Samljeti je dva puta i oblikovati kuglice rezanjem smjese popola kako bi se dobile jednake porcije, pljeskavice debljine prsta, pritom istišćući što je više zraka moguće.
Burger ispeći na željenu temperaturu. Otprilike 3 minute sa svake strane. Burger je gotov kad sokovi iz mesa počnu izlaziti na pečenoj strani burgera.
Pecivo prerezati i pouljiti maslinovim uljem te tostirati na roštilju. Namazati tapenadu od maslina na pecivo, položiti burger, poklopiti pršutom i rajčicom te poslužiti.

Priprema tapenade

Štapnim mikserom emulzirati crne masline, kapare, inćune, maslinovo ulje i vinski ocat.

Priprema brioche peciva

Pomiješati toplo mlijeko, šećer, kvasac i jaje. Dodati otopljeni maslac, dobro pomiješati pa pustiti da se na vrhu stvori pjena. Dodati brašno i sol i te zamijesiti mekano i elastično tijesto. Ako je tijesto premekano, dodati još brašna.

Nauljiti posudu pa u nju ubaciti tijesto i pustiti da se diže oko sat vremena ili dok se ne udvostruči. Kada tijesto postane dvostruko veće, promijesiti ga.

Podijeliti tijesto na 10 do 12 okruglica i pustiti ih da odmore još desetak minuta. Prebaciti ih na lim za pečenje, pustiti ih da se dižu oko pola sata do 45 minuta, a zatim ih premazati jajem i posuti sjemenkama po želji.

Peći na 190 °C oko 15 do 20 minuta, ovisno o pećnici i veličini peciva. Pecivo mora poprimiti zlatnu boju. Izvaditi ih iz pećnice i prekriti čistom kuhinjskom krpom.

Odmoriti ih 15 minuta pa poslužiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju