Kwek-kwek je vrlo popularni filipinski street food. To su tvrdo kuhana prepeličja jaja u laganom tijestu, pržena u dubokom ulju i poslužena sa slatko-kiselim umakom. Najčešće se jedu s prženim okruglicama od piletine, ribe ili liganja. Tradicionalnija varijanta ovoga jela radi se s kokošjim jajima i zove se tokneneng. Ti hrskavi zalogajčići gotovi su začas i ukusan su međuobrok kada se zaželite nečega malo drugačijeg. Tijesto u kojemu se peku jaja narančaste je boje od anatto praha. Kod nas to nije uobičajen začin, pa ga možete izbaciti jer – iako malo pojača okus hrane u koju se stavlja, uglavnom služi za oživljavanje izgleda hrane narančastom bojom. Umjesto slatko-kiseloga umaka, možete ih poslužiti i uz ocat ili umak od balzamičnog octa.
Vrijeme pripreme: 10 minuta.
Sastojci potrebni za kwek-kwek:
- 12 do 18 kuhanih prepeličjih jaja
- 120 g brašna
- 25 g kukuruznog škroba (gustina)
- 240 ml vode
- 10 g anatto praha (po želji)
- 1/2 čajne žličice soli
- 1/2 čajne žličice mljevenog crnog papra
- 500 ml ulja za prženje
Upute za pripremu kwek-kweka:
- Uspite kukuruzni škrob zdjelu. Ogulite ljuske s kuhanih prepeličjih jaja i stavite ih sa strane.
- U zdjelu dodajte brašno, sol i papar pa dobro promiješajte.
- Ako dodajete annato prah, najprije ga umutite u toplu vodu koji ćete dodati u smjesu. Ulijte vodu u zdjelu s ostalim sastojcima i dobro sve promiješajte.
- Ubacite prepeličja jaja u zdjelu s tijestom i pazite da su sasvim prekrivena.
- Zagrijte tavu i ulje.
- U vruće ulje žlicom ubacujte žlicom prepeličja jaja.
- Kada tijesto dobije zlatnu koricu, izvadite jaja iz ulja i stavite ih u tanjur za posluživanje.
- Poslužite pržena jaj s octom ili slatko-kiselim umakom dok su još vruća.
Uživajte!
Tunaholic fish bar: U Zagreb stigla riblja street food oaza +19