Kwek-kwek je vrlo popularni filipinski street food. To su tvrdo kuhana prepeličja jaja u laganom tijestu, pržena u dubokom ulju i poslužena sa slatko-kiselim umakom. Najčešće se jedu s prženim okruglicama od piletine, ribe ili liganja. Tradicionalnija varijanta ovoga jela radi se s kokošjim jajima i zove se tokneneng. Ti hrskavi zalogajčići gotovi su začas i ukusan su međuobrok kada se zaželite nečega malo drugačijeg. Tijesto u kojemu se peku jaja narančaste je boje od anatto praha. Kod nas to nije uobičajen začin, pa ga možete izbaciti jer – iako malo pojača okus hrane u koju se stavlja, uglavnom služi za oživljavanje izgleda hrane narančastom bojom. Umjesto slatko-kiseloga umaka, možete ih poslužiti i uz ocat ili umak od balzamičnog octa.
Vrijeme pripreme: 10 minuta.

Sastojci potrebni za kwek-kwek:

  • 12 do 18 kuhanih prepeličjih jaja
  • 120 g brašna
  • 25 g kukuruznog škroba (gustina)
  • 240 ml vode
  • 10 g anatto praha (po želji)
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1/2 čajne žličice mljevenog crnog papra
  • 500 ml ulja za prženje

Upute za pripremu kwek-kweka:

  1. Uspite kukuruzni škrob zdjelu. Ogulite ljuske s kuhanih prepeličjih jaja i stavite ih sa strane.
  2. U zdjelu dodajte brašno, sol i papar pa dobro promiješajte.
  3. Ako dodajete annato prah, najprije ga umutite u toplu vodu koji ćete dodati u smjesu. Ulijte vodu u zdjelu s ostalim sastojcima i dobro sve promiješajte.
  4. Ubacite prepeličja jaja u zdjelu s tijestom i pazite da su sasvim prekrivena.
  5. Zagrijte tavu i ulje.
  6. U vruće ulje žlicom ubacujte žlicom prepeličja jaja.
  7. Kada tijesto dobije zlatnu koricu, izvadite jaja iz ulja i stavite ih u tanjur za posluživanje.
  8. Poslužite pržena jaj s octom ili slatko-kiselim umakom dok su još vruća.

Uživajte!

  Tunaholic fish bar: U Zagreb stigla riblja street food oaza Tunaholic - 23 Tunaholic - 22 Tunaholic - 21 +19 Tunaholic - 20

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju