Kuglof su pekli još stari Rimljani, a onda je Europa zaboravila na njega i ponovno ga otkrila u renesansi. Ipak, najviše ga je popularizirao car Franjo Josip, pa je postao neizostavan dio bečke kuhinje, a recept je u svojoj bilježnici sigurno imala i vaša baka.
Zvijezda blagdanskog stola i božićni klasik može se napraviti na više načina, a mi vam donosimo recept za kuglof koji je tako sočan da mu nismo mogli odoljeti. Pronašli smo ga na www.krenizdravo.hr, a osvojio nas je jednostavnom pripremom i divnim zimskim aromama. I, naravno, divnom čokoladnom glazurom umjesto šećera u prahu.
Kuglof od naranče i čokolade možete napraviti i u bezglutenskoj verziji ili pak s dodatkom kave koja će lijepo obogatiti okus. Recepte ćete pronaći na ovom linku.
Sastojci za kuglof od naranče i čokolade:
- 300 g višenamjenskog brašna
- pola čajne žličice sode bikarbone
- pola čajne žličice praška za pecivo
- 1 čajna žličica soli
- 350 g granuliranog šećera
- 225 g omekšalog maslaca + maslac za podmazivanje
- 2 čajne žličice ribane narančine korice
- 1 čajna žličica ribane limunove korice
- 1/4 šalice iscijeđenog narančinog soka
- 6 jaja sobne temperature
- 1 čajna žličica iscijeđenog limunovog soka
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 225 g grčkog jogurta
Glazura
- 115 g tamne čokolade sa 70 % kakaa (nasjeckane)
- 120 ml vrhnja
- pola čajne žličice ekstrakta naranče
- ribana korica limuna i naranče
Priprema kuglofa od naranče i čokolade:
- Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva.
- Kalup za kuglof premažite maslacem i dobro pobrašnite. Višak brašna istresite.
- U zdjeli pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i ostavite sa strane.
- Pomiješajte šećer i korice limuna i naranče. Dodajte omekšali maslac i miksajte oko pet minuta.
- Potom dodajte sok od naranče i limuna te ekstrakt vanilije i sjedinite.
- Smanjite brzinu miksera pa dodajte jedno po jedno jaje.
- Potom dodajte mješavinu s brašnom u tri navrata te u dva navrata grčki jogurt.
- Kada ste dobili smjesu za tijesto, premjestite je u kalup za kuglof.
- Pecite oko jedan sat, a čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno. Pratite i boju, treba biti zlatno-smeđa.
- Kada je pečen, ostavite kuglof da se malo ohladi.
- Pripremite glazuru tako da vrhnje otopite u mikrovalnoj i prelijete preko komadića čokolade te dodate ekstrakt od naranče i sjedinite.
- Prelijte glazuru preko kuglofa, pustite da se stegne pa posipajte još koricom limuna i naranče.
- Sočni kolač od naranče i čokolade spreman je za posluživanje, idealan kao popodnevni snack uz šalicu čaja.
Kako se počela konzumirati, gdje "raste" i zašto Kolumbu trebamo reći hvala? Sve što niste znali o čokoladi +0