Kuglof su pekli još stari Rimljani, a onda je Europa zaboravila na njega i ponovno ga otkrila u renesansi. Ipak, najviše ga je popularizirao car Franjo Josip, pa je postao neizostavan dio bečke kuhinje, a recept je u svojoj bilježnici sigurno imala i vaša baka.

Zvijezda blagdanskog stola i božićni klasik može se napraviti na više načina, a mi vam donosimo recept za kuglof koji je tako sočan da mu nismo mogli odoljeti. Pronašli smo ga na www.krenizdravo.hr, a osvojio nas je jednostavnom pripremom i divnim zimskim aromama. I, naravno, divnom čokoladnom glazurom umjesto šećera u prahu.

Kuglof od naranče i čokolade možete napraviti i u bezglutenskoj verziji ili pak s dodatkom kave koja će lijepo obogatiti okus. Recepte ćete pronaći na ovom linku.

Sastojci za kuglof od naranče i čokolade:

  • 300 g višenamjenskog brašna
  • pola čajne žličice sode bikarbone
  • pola čajne žličice praška za pecivo
  • 1 čajna žličica soli
  • 350 g granuliranog šećera
  • 225 g omekšalog maslaca + maslac za podmazivanje
  • 2 čajne žličice ribane narančine korice
  • 1 čajna žličica ribane limunove korice
  • 1/4 šalice iscijeđenog narančinog soka
  • 6 jaja sobne temperature
  • 1 čajna žličica iscijeđenog limunovog soka
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 225 g grčkog jogurta

Glazura

  • 115 g tamne čokolade sa 70 % kakaa (nasjeckane)
  • 120 ml vrhnja
  • pola čajne žličice ekstrakta naranče
  • ribana korica limuna i naranče

Priprema kuglofa od naranče i čokolade:

  1. Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva.
  2. Kalup za kuglof premažite maslacem i dobro pobrašnite. Višak brašna istresite.
  3. U zdjeli pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i ostavite sa strane.
  4. Pomiješajte šećer i korice limuna i naranče. Dodajte omekšali maslac i miksajte oko pet minuta.
  5. Potom dodajte sok od naranče i limuna te ekstrakt vanilije i sjedinite.
  6. Smanjite brzinu miksera pa dodajte jedno po jedno jaje.
  7. Potom dodajte mješavinu s brašnom u tri navrata te u dva navrata grčki jogurt.
  8. Kada ste dobili smjesu za tijesto, premjestite je u kalup za kuglof.
  9. Pecite oko jedan sat, a čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno. Pratite i boju, treba biti zlatno-smeđa.
  10. Kada je pečen, ostavite kuglof da se malo ohladi.
  11. Pripremite glazuru tako da vrhnje otopite u mikrovalnoj i prelijete preko komadića čokolade te dodate ekstrakt od naranče i sjedinite.
  12. Prelijte glazuru preko kuglofa, pustite da se stegne pa posipajte još koricom limuna i naranče.
  13. Sočni kolač od naranče i čokolade spreman je za posluživanje, idealan kao popodnevni snack uz šalicu čaja.

Kako se počela konzumirati, gdje "raste" i zašto Kolumbu trebamo reći hvala? Sve što niste znali o čokoladi +0 Bijela čokolada s dodatkom vrhnja za kuhanje odličan je napitak za vruće ljetne dane

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju