Falafel je popularno bliskoistočno jelo napravljeno od slanutka u obliku prženih kuglica koje se poslužuje u pecivu s raznim povrćem, humusom i tahinijem.
Ako ste ljubitelji falafela, a željeli biste nadalje istraživati jela nadahnuta namirnicama biljnog porijekla, ovaj recept je prava stvar za vas.
Riječ je o prženim okruglicama od zelene leće, kuhane riže i nešto povrća koje se prvo isprži na ulju, a potom završi u jednostavnom umaku na bazi rajčice.
Sastojci za kuglice:
- 190 g zelene leće
- 170 g kuhane riže
- 1 luk
- 1 mrkva
- 1 češanj češnjaka
- 1 čajna žličica mljevenog korijandera
- 1 čajna žličica mediteranske mješavine začina
- sol i papar po želji
- ulje za prženje
Sastojci za umak:
- 250 ml vode
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 čajna žličica šećera
- 1 čajna žličica brašna
- sol i papar po želji
Priprema:
- Namočite zelenu leću u običnoj vodi oko tri sata. Procijedite vodu, a leću usitnite u pastu uz pomoć blendera ili sjeckalice povrća.
- Nasjeckajte luk i prepirjajte ga na malo ulja.
- Dodajte i naribanu mrkvu te nastavite pirjati.
- Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko jedne minute.
- Pire od leće pomiješajte s kuhanom rižom, te pirjanim povrćem. Začinite smjesu s korijanderom i mediteranskom mješavinom začina. Posolite i popaprite.
- Dobivenu smjesu stavite u hladnjak na 10 minuta da se stisne.
- Od dobivene ohlađene smjese oblikujte male kuglice, pa ih ispržite na zagrijanom ulju. Pecite kuglice oko pet minuta sa svake strane dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave.
- U posudi pomiješajte vodu, pire od rajčice, šećer, žlicu brašna, prstohvat soli i papra. Dobivenu tekućinu prelijte preko pečenih kuglica, poklopite posudi i kuhajte na srednje jakoj temperaturi oko 20 minuta dok se umak ne zgusne.
- Poslužite odmah. Dobar tek!
Cijeli recept za kuglice od leće i riže pronađite na YouTube kanalu We Cook Vegan.
Hit u Austriji: Rasprodani jestivi proizvod koji izgleda poput lososa, ali nema nikakve veze s ribom +0