Kuhana riža temelj je kubanske kuhinje. No Kubanci ne vole rižu jesti suhu, obično je poslužuju s nekom vrstom umaka. Umaci od rajčice s pirjanim lukom, paprikom i začinima čest su odabir u toj karipskoj zemlji.
Omiljeni prilog uz rižu? Picadillo! Ta se riječ prevodi kao mljeveno meso, što ne čudi jer je mljevena junetina, svinjetina ili kombinacija ovih dvaju namirnica njezin temelj. Mljeveno meso pirja se s umakom od rajčice, a okusi se uravnotežuju s nekoliko nesvakidašnjih sastojaka.
Dodatna doza slasnosti u karipskim jelima postiže se dodavanjem nekog vrsta voća. Ni picadillo nije ovdje iznimka – u njega se dodaju grožđice. Okusi se zaokružuju s malo prženog krumpira, a na kraju kuhanja umeću se i masline.
Svako kućanstvo na Kubi ima svoj recept za to ukusno jelo. Mi vam dajemo primjer za najjednostavniju verziju, koja se može napraviti za svega 30-ak minuta.
Sastojci za picadillo:
- 450 g mljevene junetine
- 400 ml umaka od rajčice iz konzerve
- 180 ml bijelog vina
- 90 g zelenih maslina bez koštica
- 70 ml grožđica
- 6-8 češnja češnjaka
- 2 krumpira
- 2 lovorova lista
- 1 luk
- ½ zelene paprike
- ½ čajne žličice mljevenog kumina
- biljno ulje za pirjanje i prženje
- sol i papar po želji
Priprema picadilla:
- Zagrijte malo ulja u većoj i dubljoj tavi na jakoj temperaturi pa prepržite mljeveno meso dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
- Dodajte nasjeckani luk, zelenu papriku i češnjak. Pirjajte sve zajedno još dvije do tri minute.
- Smanjite temperaturu i dodajte umak od rajčice, vino, sol, papar, kumin i lovorov list. Dobro promiješajte sve sastojke i poklopite tavu. Pustite da se sve zajedno pirja oko 10 minuta.
- Dok se picadillo kuha, zagrijte malo ulja u drugoj tavi. Krumpire narežite na manje kocke i prepržite oko 5 do 7 minuta, dok ne dobiju zlatnožutu boju. Stavite ih na papir za upijanje masnoće pa ih dodajte u picadillo.
- U picadillo dodajte i grožđice te sve zajedno pirjajte još pet minuta.
- Pred kraj kuhanja dodajte i narezane masline.
- Poslužite odmah s kuhanom rižom. Dobar tek!
Sve ih treba probati! Recepti za 15 najboljih gulaša na svijetu +2