Maslac od kikirikija popularna je namirnica u Sjedinjenim Američkim Državama – s njim se rade sendviči, variva, sladoledi i razne slastice. Maslac od kikirikija možete upotrijebiti i za pripremu kruha, a koji će biti idealna baza za jednostavne deserte i međuobroke.
Kruh od maslaca od kikirikija poslužite s nešto meda, svježe nasjeckanog voća i nešto cimeta. Sljubiti ga možete i s voćnim džemom, čokoladnim namazom i sličnim dodacima.
Ova vrsta kruha postala je popularna tijekom velike gospodarske krize u SAD-u u tridesetim godinama prošlost stoljeća. U nedostatku svježih namirnica za pripremu kolača poput jaja i maslaca domaćice onog vremena kombinirale su dostupne sastojke iz smočnice kako bi stvorile nešto od ničega.
Kruh s maslacem od kikirikija bio je jedan od tih izuma. U ono doba upotrebljavao se prirodni maslac od kikirikija koji je bio rađen isključivo od kikirikija te bez dodanih ulja. Takav maslac preporučuje se koristiti i za ovaj recept.
Kruh od maslaca od kikirikija - sastojci:
- 375 ml mlijeka
- 240 g brašna
- 125 g prirodnog maslaca od kikirikija
- 50 g šećera
- 4 čajne žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- biljno ulje za podmazivanje kalupa
Kruh od maslaca od kikirikija - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva. Namastite kalup za kruh i stavite sa strane.
- U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi pomiješajte maslac od kikirikija i mlijeko. Miješajte dok se sastojci na povežu i ne dobijete gustu tekućinu.
- Ulijte mlijeko s maslacem od kikirikija u mješavinu na bazi brašna. Miješajte dok se sastojci ne povežu. Ne brinite, smjesa će biti gusta i ljepljiva – tako treba biti.
- Ravnomjerno rasporedite smjesu u namašćeni kalup za kruh. Stavite peći kruh u prethodno zagrijanu pećnicu 45 do 50 minuta, odnosno dok ne bude ispečen do kraja. Provjerite je li kruh pečen s čačkalicom prije nego što ga izvadite iz pećnice.
- Ohladite kruh prije rezanja. Dobar tek!
Možete sami raditi kruh: 5 najlakših recepata za fine štruce +1