Cikla se može jesti sirova ili kuhana, čak se i listovi mogu pripremiti kao varivo ili s krumpirom umjesto blitve, ali jedan od najukusnijih načina na koji je možete pripremiti sigurno je – juha. Slatka i kremasta juha osvojit će vas okusom, ali i izgledom. I ne samo da će vas zasititi nego će vam i poboljšati izdržljivost tijekom bavljenja fizičkim aktivnostima.

Za ovaj jednostavni recept za juhu od cikle i mrkve, koji je Rachel Drbohlav Ollerton podijelila za portal KreniZdravo, potrebno je samo šest sastojaka.

Vrijeme kuhanja ovisi o veličini na koju narežete ciklu - što je cikla sitnije narezana, to će joj trebati manje vremena da se skuha. Juhu možete pripremiti i od već termički obrađene cikle. U tom slučaju ciklu dodajte u juhu kada je ostalo povrće kuhano.

Ako vam se sviđa ovaj recept s mrkvom, mogli biste obožavati krem juhu s jabukama ili batatom. Recepte možete pronaći ovdje.

Sastojci za krem juhu od cikle i mrkve:

  •  3-4 sirove cikle
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 luk
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 veće mrkve
  • 1 krumpir
  • sol i papar po želji

Priprema krem juhe od cikle i mrkve:

  1. Ciklu ogulite i narežite na kockice. Što su kockice manje, to je vrijeme kuhanja juhe kraće. Očistite i mrkve i krumpir te ih također usitnite.
  2. Usitnite luk i u loncu pržite na maslinovu ulju dok ne postane staklast, 5 do 6 minuta.
  3. Pred kraj dodajte usitnjeni češnjak i kratko sve skupa popržite.
  4. U zdjelu dodajte ciklu, mrkvu i krumpir te papar i sol po želji. Dodajte povrtnog temeljca ili vode koliko je potrebno da povrće bude pokriveno. Radije dodajte manje vode ili temeljca za početak pa prilikom blendanja možete prilagoditi količinu ako je juha pregusta.
  5. Poklopite lonac i juhu kuhajte 30 do 40 minuta ili dok cikla ne omekša.
  6. Kada je cikla kuhana, sve sastojke izblendajte štapnim mikserom. Ako je juha pregusta, dodajte još malo vode ili povrtnog temeljca te papar i sol po ukusu.
  7. Juhu možete servirati s dodatkom limunova soka, vrhnja i/ili krutona. Ukusna je dok je topla, ali možete je jesti i hladnu.

Izazivamo vas: Pripremite kod kuće MasterChef recept iz stres testa MasterChef - 1 Ricotta i cikla Chef Mario Mandarić +2 MasterChef - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju