Nam prik pao, nešto poput džema od čilija, glavni je sastojak tajlandske kuhinje, a njime je inspiriran i ovaj recept za kozice.
Punoća okusa i savršeno izbalansirano slatko, slano i ljuto oživjet će repove kozica i donijeti vam novi omiljeni način pripreme u vaš kulinarski repertoar.
Nemojte koristiti tamni sojin umak, već nabavite onaj svijetle boje. Naći ćete ga trgovinama svih većih prodajnih lanaca. Umak sriracha može se kupiti u specijaliziranima prodavaonicama ljute ili azijske hrane, ali i u većini supermarketa. Ako niste baš fan ljutoga, smanjite količinu srirache i čilija. Tko voli više ljutine, lako si može zaljutiti jelo u svojem tanjuru.
Kozice u umaku od čilija, đumbira i češnjaka poslužite uz rižu kuhanu na pari i zelenu salatu začinjenu limunom i, po želji, češnjakom.
Sastojci za kozice na tajlandski:
- 1½ žlice repičina ulja
- 450 g oguljenih i očišćenih kozica
- 1 čajna žličica sezamova ulja
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 žličice sitno nasjeckanog đumbira
- 1 žličica mljevenih ljuskica čili paprike
- ½ šalice vode
- 3 žlice srirache
- 2 čajne žličice svijetlog sojina umaka
- 3 žlice smeđeg šećera, vrhom pune
- sezam; crvena čili papričica, sitno narezana; mladi luk, sitno narezan (za ukras, po želji)
Priprema kozica na tajlandski:
- Ispecite kozice. U dubokoj tavi zagrijte ulje na jakoj vatri. Dodajte polovicu kozica i pržite ih sa svake strane dok ne dobiju lijepu boju, oko 45 sekundi, a zatim ih prebacite u drugu posudu. Ponovite s preostalim kozicama.
- Napravite umak. U tavi zagrijte sezamovo ulje. Dodajte češnjak, đumbir i ljuskice crvene paprike. Kuhajte dok češnjak ne poprimi zlatnu boju, oko 20 sekundi. Dodajte vodu, srirachu, sojin umak i šećer. Promiješajte, pojačajte vatru i pustite da se kuha dok se ne počne zgušnjavati, oko tri minute.
- Vratite kozice u tavu. Ubacite kozice u umak i kuhajte dok se umak ne zgusne, oko jednu minutu.
- Za posluživanje pospite sjemenkama sezama, crvenom čili papričicom ili zelenim lukom (po želji). Poslužite s rižom i zelenom salatom.