Kod Korejaca se veliki dio njihove kulture bazira na druženju, bilo ono s nadređenima, kolegama, prijateljima ili obitelji. U tim druženjima, koja često potraju do sitnih noćnih sati, najviše se uživa upravo u popularnom korejskom roštilju, gdje se veliki naglasak stavlja na ravnotežu namirnica i okusa.
Korejski roštilj odlikuje slasno meso narezano na tanke šnite koje se tope u ustima, a iako se na prvu čini kao da obiluje mesom, prilozi zvani banchans, među kojima se nalazi i neizostavni kimchi, uspostavljaju balans.
Korejski roštilj - bulgogi - 29 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Na ravnotežu se pazi i kod kombinacije namirnica, pa se uvijek gleda da se s hladnim namirnicama spajaju one tople. Tako se kod Korejaca svinjetina, primjerice, smatra hladnim jelom koje se kombinira s ''toplim'' čilijem ili vlascem koji će zapapriti hranu.
U kod nas obožavanom razdoblju druženja na otvorenom i roštiljanja odlučili smo isprobati nešto drugačije i barem okusima otputovati u daleku Koreju. Iskusiti korejsku kulturu roštiljanja možete i kada vam vremenski uvjeti i nisu toliko blagonakloni nabavljajući namirnice u vašem obližnjem Lidlu. Okupite društvo na balkonu oko električnog roštilja i uživajte u mekim, sočnim komadićima mesa začinjenim na korejski način.
Korejski roštilj - bulgogi - 22 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
RECEPT - Korejski roštilj – bulgogi
Sastojci (za dvije osobe):
- 400 g junećeg ramsteka
- 3 mlada luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica sitno ribanog đumbira
- 1/3 žličice papra
- 2 žlice sezamova ulja
- 4 žlice sojina umaka
- 1 žlica rižina vina – mirin
- 1 žlica smeđeg šećera
- Pola šalice sitno ribane azijske kruške Nashi ili sočne jabuke
- sezamove sjemenke za posipanje
Korejski roštilj - bulgogi - 32 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:
- Pripremite marinadu. Na tanke kolutiće narežite mladi luk, protisnite češnjak, sitno naribajte đumbir i jabuku ili krušku pa im dodajte smeđi šećer, papar, sojin umak, sezamovo ulje i rižino vino.
- Narežite ramstek na šnitice debljine 2 do 3 milimetra. Kako biste to učinili uspješnije, zamrzite komad mesa na sat-dva i potom poluzaleđeni komad režite na šnitice pa ih ostavite da se mariniraju oko dva sata ili preko noći. Korejski roštilj - bulgogi - 15 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
- Dobro zagrijte roštilj, namažite ga sezamovim uljem i na visokoj temperaturi pecite meso konstantno ga okrećući dok ne dobije tamnosmeđu boju od karamelizirane marinade.
- Kada je meso gotovo, pospite po njemu sezam koji ste kratko prepržili na tavici i poslužite ga toplo uz basmati rižu, kimchi, povrće pečeno na roštilju ili u woku u preostaloj marinadi, korejski umak za roštilj, salatu i ostale dodatke po želji. 맛있게 드세요 ili Dobar tek!
Korejski roštilj - bulgogi - 11 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Uživajte u sezoni roštiljanja poput Korejaca i sve za ovaj prefini bulgogi i njegove priloge, kao i rekvizite za roštiljanje, nabavite u Lidlu.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.