Galerija Konoba Maslina na Žižnju - 19 16 Konoba Maslina na Žižnju - 18 16 Konoba Maslina na Žižnju - 17 16 Konoba Maslina na Žižnju - 16 16  Na malenom, nenaseljenom otoku Žižnju u zadarskom arhipelagu, sasvim blizu Pašmana, otoku koji izgledom podsjeća na Afriku, a ugođajem na najiskonskiji Mediteran, svoje gladne goste dočekuje konoba Maslina. Na "pustom" otoku, samo nekoliko koraka od mora, ona je idealno utočište za ljubitelje mira, mora i fine domaće kuhinje.

U trendu Varivo od mahuna Tjedni jelovnik 7 sirotinjskih jela za svaki dan ovoga tjedna koji se mogu napraviti za smiješan novac Turisti Kulturološki šok Amerikanci u čudu o Hrvatskoj: "Sve je maleno, hrana je bizarna, a od zahodske mafije imamo traume" Groblje vojnih aviona ostavljenih u polju Staro željezo Groblje aviona, helikoptera i vlakova: Ovako izgleda hrpa gigantskog smeća koje nitko ne želi

Do konobe se može stići isključivo morskim putem, vlastitim ili taksi-brodićem koji vozi s Pašmana, a za goste konobe osigurani su vezovi. Ljubazno osoblje rado će pomoći prilikom iskrcaja i privezivanja i uputiti vas ugodni hlad pod kojim se smjestilo dvadesetak masivnih stolova. Uređenje s dobrim ukusom i mjerom kombinira tradicionalno i ambijentalno i istovremeno odaje da se ovdje jede i dobro i fino.

Konoba Maslina, otvorena 2006. godine, već godinama njeguje tradiciju domaće mediteranske kuhinje i toplog gostoprimstva. Zadnje četiri godine vodi je mladi entuzijast Nikola Palaškov, koji je svoju energiju i strast uložio u razvoj ove autentične otočke gastronomske priče. Ove sezone pridružio mu se i brat Mateo, profesionalni kuhar s iskustvom iz vrhunskih restorana, čime je ponudi dodana svježina.

Na jelovniku dominiraju riba i ostali darovi mora, a domaćini su posebno ponosni na hladnu platu koja nudi pregled jadranskih ljepota sa suvremenim štihom, sjajnom prezentacijom i puno pažnje pa nije čudno što su njome oduševljeni i gosti i vjerojatno je u recenzijama najspominjanija stavka s menija.

Radi se od svježe ribe od toga dana, a chef Mateo svaki je put složi malo drugačije. Najčešće ćete na njoj naći ceviche, tuna tartar sa sezamom, carppacio od bijele ribe s tartufima, carppacio od tune s pinjolima, ceviche od pauka, morskog psa u pivskoj tempuri i tartar od škampa. Plata uvijek ima 9 različitih komponenti, osmišljena je za 2 do 4 osobe i stoji 39 eura.

U ponudi je naravno i svježa riba (60-90 eura/kg), crni (21 euro) i rižoto sa škampima (27 eura), dagnje (16 eura / 0,5 kg)… ali na meniju ima i odrezaka i obroka osmišljenih za djecu. Riba se nabavlja od lokalnih ribara, a povrće dolazi s okolnih OPG-ova.

Poseban šarm ovome mjestu daje upravo odvojenost i izoliranost, dok čekate hranu (i kad dobijete račun) zamislite koji je put sve što vidite oko sebe, kao i sve što jedete, moralo proći i koliko prijevoznih sredstava promijeniti.

Lokalno vino i domaći detalji poput turske kave, kreativna jela i srdačni domaćini dodaju neku emociju čitavom iskustvu, a da je ono više od samog jedenja podsjetit će vas i fotografije kojih ćete bez sumnje odavde ponijeti mnog – lijepo posluženih jela, s kupanja dok čekate hranu, one mora koje kao da sjedi s vama za stolom i mijenja boju kao odmiče dan, odlaska s otoka u ružičasti suton, nasmijanog društva, sretne djece…

Kakva idila! Kuća za savršeni odmor s velikom terasom i bazenom u mirnom ribarskom mjestu na Korčuli Kuća za odmor u Prigradici - 3 Kuća za odmor u Prigradici - 4 Kuća za odmor u Prigradici - 2 +26 Kuća za odmor u Prigradici - 1