U samom srcu Istre, u blizini rijeke Mirne, smjestio se jedan od najpoznatijih i najatraktivnijih istarskih gradova. Motovun svojom jedinstvenom arhitekturom privlači brojne turiste koji dolaze uživati u pitoresknom ugođaju ovog dijela Istre, naučiti ponešto o bogatoj povijesti jednog od najbolje očuvanih srednjovjekovnih urbanih središta u Hrvatskoj, ali prije svega, uživati u dobroj hrani i još boljem vinu. Naime, Motovun je poznat kao centar svjetskih hedonista željnih autentične, vrhunske istarske hrane, najsvježijih namirnica i kulinarskih kombinacija koje mame osmijeh na lice. U Konobu Fakin, jednu od najpoznatijih gastro destinacija u Motovunu, u potrazi za autentičnim istarskim specijalitetima i čašom nagrađivanog vina, cijele godine dolaze gosti iz svih krajeva svijeta.

Od New Yorka do Hong Konga

Još 2010. je bračni par Fakin započeo razvijati svoje poslovne ideje, a kao i kod brojnih drugih uspješnih priča i njihova je počela jednostavno. S jasnom željom da znatiželjnicima predstave sve čari Istre, krenuli su s prodajom domaćeg vina i voća. Uskoro se njihova vizija pretvorila u pomno osmišljenu gastronomsku ponudu istarskih specijaliteta koje nude u svojoj Konobi Fakin. Njihova filozofija kombinira tradicionalnu istarsku kuhinju i moderan način pripreme pa svojim gladnim gostima nude najsvježije lokalne namirnice pripremljene suvremenim kulinarskim tehnikama.

Nastoje velik dio menija temeljiti na ponudi malih lokalnih dobavljača, što gostima jamči autohtono iskustvo uživanja u izvorno istarskim delicijama. Tako možete probati autohtoni istarski pršut rađen po tradicionalnoj metodi ili kada je njihova sezona, uživati u svježim, netom ubranim šparogama. Iako su tartufi već dugo gotovo zaštitni znak Istre, u Konobi Fakin pripremaju ih na revolucionaran način. Osim što su zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj suradnji s lokalcima, na tanjurima u Konobi Fakin samo najbolji i najsvježiji primjeri, možete probati juhu od crnoga tartufa s potpisom chefa kuhinje Kristijana Valente, koji u Konobi Fakin kuha od njezinih najranijih početaka.

Stoga nije ni čudno da danas u Konobu kontinuirano dolaze gosti iz najudaljenijih krajeva svijeta – od New Yorka do Hong Konga, turisti itekako znaju cijeniti atraktivnu gastro ponudu koju im uz najbolje vino serviraju u Konobi Fakin.

Omiljeno odredište svih hedonista


Iako je sudeći prema zadovoljnim gostima koji često i rado navraćaju, u Konobi Fakin naglasak na vrhunskoj hrani, svi zainteresirani hedonisti imaju priliku posjetiti i vinariju u sklopu Konobe te kušati neka od najboljih vina ne samo na Jadranu, već i u svijetu. Marko Fakin, vlasnik Konobe, vinograde je naslijedio od oca, a njegova ljubav prema vinarstvu nadaleko je poznata. Danas je Fakin ponosni osvajač pet uzastopnih Decanterovih zlatnih medalja pa je pobjedama na tom najvažnijem svjetskom natjecanju vinara samo dodatno učvrstio reputaciju Hrvatske kao zemlje odličnih vina.
Autohtone istarske vrste u Konobi Fakin zasigurno privlače najviše pažnje, stoga nemojte propustiti kušati njihovu poznatu malvaziju i lagani muškat ili ako ste ljubitelj najkvalitetnijeg crnog vina, popularni teran. Dodatno priznanje njihovom zalaganju i predanosti uzgoju kvalitetnih sorti grožđa je i trostruka titula šampiona na međunarodnoj smotri Vinistra, ujedno i najvećoj i najznačajnijoj u Hrvatskoj.

U Konobi Fakin autohtone se istarske namirnice profinjeno sljubljuju s najkvalitetnijim, svjetski priznatim vinima pa će i gurmani i vinoljupci doći na svoje. Posjet Motovunu možete planirati u bilo koje doba godine, a najljepši je svakako u kasno proljeće koje je ujedno specifično i po širokom izboru lokalno uzgojenih namirnica.

Zahvaljujući motovunskoj gastro sceni, Istra je nadaleko prepoznata kao prijestolnica nenadmašnih kulinarskih čarolija, dobroga vina i ukusnih specijaliteta koji neće ravnodušnim ostaviti ni najzahtjevnije gurmane. To je samo još jedan razlog više da uzmete koji dan godišnjeg, predahnete od zamornih dnevnih obaveza i na specijalitete koji ostavljaju bez daha, dođete na vikend izlet u Motovun – samo srce najvećeg hrvatskog poluotoka.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju