Želite li na Božić uživati u savršeno pečenoj purici? Nabavite kuhinjski termometar! Ovo kućno pomagalo je najbolji način da provjerite li meso pečeno, bez da ga režete prije nego što je to potrebno te tako upropastite okus cijele ptice.

Znat ćete da je purica pečena kada temperatura u batku i zabatku dosegne 74 stupnjeva Celzija. 

Slika nije dostupna Hrana i piće Za prste polizat'! 7 savjeta uz koje će purica biti sočnija nego ikad

Vrijeme pečenja purice ovisi, pak, o njezinoj težini. Računa se da ćete trebati oko 45 do 60 minuta pečenja po kilogramu mesa ovisno o tome jeste li pticu nadjenuli nadjevom i koliko ste nadjeva stavili u nju. Drugim riječima, za pticu od 2,5 kilograma trebat će vam oko 2 do 2,5 sata termičke obrade.

Dakako, ove se procjene odnose na puricu koja je pravilno odleđena i stavljena na sobnu temperaturu prije nego što ste je stavili u pećnicu.

Pureća prsa Hrana i piće Za još finiji i sočniji okus: Trik s kojim nećete presušiti puricu pečenu u pećnici

Termometrom počnite provjeravati je li pečeno kada se približite najnižoj vrijednosti potrebnoj za pravilnu termičku obradu, te ponavljajte postupak u intervalima po 15 minuta dok meso nije gotovo. Prečesto otvaranje vrata pećnice nije poželjno, jer će vam „pobjeći“ sav vrući zrak, te ćete meso peći duže nego što je to potrebno.

Vrijeme pečenja ovisi i o vašoj pećnici. Meso će se ravnomjernije ispeći ako ga stavite u pećnicu s ventilatorom.

Kanadski recept za najsočniju božićnu puricu glaziranu javorovim sirupom Najsočnija purica po kanadskom receptu Čokoladna rolada Bûche de Noël Sočna iznutra i hrskava izvana, purica po kanadskom receptu +0 Kanadska purica

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju