Hummingbird cake ili u prijevodu s engleskog kolibri torta je raskošna tropska torta koja originalno potječe s Jamajke, ali koja je postala iznimno popularna na jugu Sjedinjenih Američkih Država.
Ime je dobila jer njezini glavni sastojci – tropsko voće poput ananasa i zrelih banana svojim mirisom privlače ove ptice.
Kolibri torta ima vlažnu i sočnu teksturu s bogatim voćnim okusom koja se premazuje kremom na bazi sirnog namaza. Ukrašava se, pak, s pekan orasima i dodatnim voćem po želji.
Ako na raspolaganju nemate pekan orahe, upotrijebiti možete i one obične ili ih pak zamijeniti s bademima.
Kolibri torta - sastojci:
Za biskvit:
- 375 g glatkog brašna
- 350 g zgnječenih zrelih banana
- 250 g sjeckanih oraha
- 240 ml biljnog ulja
- 150 g bijelog šećera
- 150 g smeđeg šećera
- 120 ml ananasa iz konzerve
- 100 ml tekućine od ananasa iz konzerve
- 3 velika jaja
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 1 čajna žličica cimeta u prahu
- ½ čajne žličice mljevenog pimenta
- ½ čajne žličice soli
Za kremu:
- 450 g krem sira sa sobne temperature
- 450 g šećera u prahu
- 115 g maslaca sa sobne temperature
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Kolibri torta - priprema:
- Tostirajte orahe u pećnici na 150 Celzijevih stupnjeva pet do sedam minuta, pa pustite da se ohlade 10-ak minuta. Orahe možete brzinski tostirati i u tavi.
- Pripremite tri kalupa za torte promjera 20 centimetara. Namastite ih iznutra i/ili obložite papirom za pečenje te stavite sa strane.
- Napravit biskvit: u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, pimento i sol. U drugoj posudu izmiksajte zrele banane, pomiješajte ih s ananasom i tekućinom iz konzerve. Dodajte jaja, ulje, bijeli i smeđi šećer te ekstrakt vanilije. Spojite vlažne i suhe sastojke. U smjesu umiješajte i oko 180 grama tostiranih nasjeckanih oraha. Ostatak čuvajte za ukrašavanje torte.
- Podijelite dobivenu smjesu na tri jednaka dijela i prebacite u pripremljene kalupe. Biskvit pecite 25 do 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva. Provjerite čačkalicom jesu li biskviti pečeni prije nego što ih izvadite iz pećnice.
- Pripremite kremu: izmiksajte krem sir s maslacem dok ne dobijete glatku smjesu. Ubacite šećer u prahu i ekstrakt vanilije i nastavite miksati dok ne dobijete glatku i pjenastu kremu.
- Složite tortu: na dno stalka stavite jedan pečeni i ohlađeni biskvit, premažite ga s trećinom kremom, dodajte drugi biskvit i premažite s još trećinom kreme od sira. Na vrh stavite treći biskvit i ostatkom kreme premažite vrh i rubove torte. Ukrasite ostatkom tostiranih oraha.
- Stavite tortu na barem pola sata u hladnjak da se stisne, a potom je razrežite i poslužite. Dobar tek!
Možete ispeći biskvit bez brašna, ali… Stvari koje morate znati kad "eksperimentirate" s kolačima