Slani kolačići sa sirom i medom sjajno su predjelo puno okusa i arome. Lagano tijesto, puno okusa od sira, luka, češnjaka i bosiljka i savršen preljev od maslaca i meda koji sve povezuje u toplu priču odličan su recept koji će oživjeti svaki brunch ili biti odličan uvod u konkretniji obrok.

Za pripremu vam treba tek 20 minuta, a uz detaljno opisan svaki korak, ne postoji šansa da vam vam kolačići ne uspiju. Dovršite ih s malo svježeg peršina i bosiljka i obilato posipajte krupnom solju.

Slani kolačići sa sirom i medom - sastojci:

  • 310 g glatkog brašna
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • 1/2 čajne žličice luka u prahu
  • 1 čajna žličica soli
  • 115 g slanog maslaca, naribanog
  • 110 g naribanog zrelog cheddara
  • 240 ml punomasnog mlijeka
  • 2 čajne žličice meda

Preljev od meda i maslaca

  • 60 g slanog maslaca
  • 1-2 čajne žličice meda
  • 1/2 čajne žličice češnjaka u prahu
  • svježe nasjeckani bosiljak i(li) peršin
  • krupna morska sol, za posipanje

Slani kolačići sa sirom i medom - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Maslacem namastite tavu od lijevanog željeza ili lim za pečenje.
  2. . U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, češnjak u prahu, luk u prahu i sol. Rukama umiješajte naribani maslac i cheddar sir. Prelijte mlijekom, dodajte med i miješajte dok se sve ne sjedini.
  3. Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu. Oblikujte ga u pravokutnik debljine 2,5 centimetra. Preklopite jednu stranu tijesta preko sredine pa onda i drugu, kao da savijate papir koji ćete staviti u kovertu. Izvaljajte u pravokutnik pa ponovno preklopite i izvaljate tijesto u pravokutnik debljine 1 centimetar.
  4. Kalupom izrežite krugove promjera 7,5 centimetra. Ponovno razvaljajte preostalo tijesto i izrežite još krugova.
  5. Složite kolačiće u namašćenu tavu ili lim. Premažite ih mlijekom. Oko kolačića rasporedite pola maslaca narezanog na kockice. Pecite dok kolačići ne dobiju lijepu boju, oko 20 do 22 minute.
  6. Dok se kolačići peku, napravite preljev od maslaca i meda. U maloj tavi na laganoj vatri otopite preostali maslac, dodajte med i češnjak u prahu. Maknite s vatre i umiješajte bosiljak i(li) peršin.
  7. Tople kolačiće prelijte preljevom od maslaca i meda, posipajte krupnom soli i poslužite.

Kako se pije kava u kolijevki kave? Poseban ritual koji briše granice između ljudi i uči o važnosti prijateljstva Glineni lončić u Etiopiji Kava - 4 Kava - 3 +2 Kava - 2