Ovaj ukusan i drukčiji kolač od sira napravit ćete lako, a u čitavom procesu najteže će vam pasti čekanje dok se potpuno ne ohladi i ne stegne. Aromatični kolač od sira možete napraviti s kupovnim lisnatim tijestom, koje ćete ionako namirisati cimetom i medom.
Gornja kora, koja je istovremeno i hrskava i natopljena sirupom i maslacem, mogla bi se posluživati kao zasebna slastica. A kada nakon nje stignete i do ukusne kreme od sira, bit će vam žao što odmah niste napravili dvostruku količinu. Zapamtite to za sljedeći put!
Kolač od sira s cimetom i medom - sastojci:
- ulje u spreju, za kalup
- 225 g krem-sira, omekšalog
- 350 g šećera, podijeljeno (200 + 150 g)
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 500 g kupovnog lisnatog tijesta
- 115 g maslaca, sobne temperature
- 1 čajna žličica mljevenog cimeta
- 85 g meda
Kolač od sira s cimetom i medom - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
- Lim za pečenje dimenzija 23x33 centimetra namastite uljem u spreju.
- Električnom miješalicom tucite krem-sir, 200 g šećera i ekstrakt vanilije dok ne dobijete glatku smjesu.
- Razvaljajte lisnato tijesto u dva pravokutnika veličine lima za pečenje.
- Jedan list tijesta utisnite u dno pripremljenog i namašćenog kalupa.
- Po njemu ravnomjerno rasporedite kremu od sira, šećera i vanilije.
- Kremu prekrijte drugim razvaljanim komadom tijesta.
- Vilicom pomiješajte preostalih 150 g šećera, maslac i cimet pa razmažite dobivenu smjesu po gornjoj kori.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok se tijesto ne napuhne i ne dobije zlatnosmeđu boju, oko 30 minuta.
- Izvadite kolač iz pećnice i pokapajte ga medom.
- Ostavite kolač u limu za pečenje dok se potpuno ne ohladi, oko dva sata.
- Narežite kolač na 12 (pod)jednakih kvadrata i poslužite.
Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.
Od "onako" do bljak: Možete li pogoditi koja se hrvatska jela strancima baš i ne sviđaju?