Kolač od limuna i sira ricotte iznimno je ukusan, lagan i jednostavan za napraviti. Idealan je izbor za ljeto.
Svi sastojci u ovome kolaču se miksaju u mikseru izuzev brašna i sode bikarbone koji se prethodno prosijaju, a potom ručno umiješaju u ostatak smjese.
Jaja, maslac i sir izvadite iz hladnjaka 20-ak minuta prije nego što počnete pripremati kolač. Namirnice sa sobne temperature olakšavaju vam da napravite glatku smjesu bez previše muke.
U ovom receptu koristi se limunov sok i korica pa koristite samo organski uzgojene plodove koji nisu špricani.
Sastojci:
- 425 g ricotta sira
- 300 g šećera
- 180 g brašna
- 180 g omekšanog maslaca
- 3 jaja
- 1 veliki limun
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- ½ čajne žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- šećer u prahu za posluživanje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite kalup za torte promjera 20 centimetara i stavite sa strane.
- Prosijajte brašno i sodu bikarbonu u veliku zdjelu i stavite sa strane.
- Pomiješajte omekšani maslac i šećer u mikseru dok ne dobijete glatku smjesu.
- Dodajte ricottu i nastavite miksati dok se sastojci ne povežu.
- Postupno dodajte jedno po jedno jaje u smjesu i nastavite miksati.
- Dodajte sok jednog limuna i koricu jednog limuna te ekstrakt vanilije. Nastavite miksati.
- U dobivenu smjesu ubacite prosijanu brašno i ručno ga umiješajte.
- Prebacite dobivenu smjesu u pripremljeni kalup za torte te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 45 do 50 minuta. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
- Ohladite kolač prije posluživanja. Po želji ga možete ukrasiti s nešto šećera u prahu. Dobar tek!