Kolač od limuna i sira ricotte iznimno je ukusan, lagan i jednostavan za napraviti. Idealan je izbor za ljeto.

Svi sastojci u ovome kolaču se miksaju u mikseru izuzev brašna i sode bikarbone koji se prethodno prosijaju, a potom ručno umiješaju u ostatak smjese.

Jaja, maslac i sir izvadite iz hladnjaka 20-ak minuta prije nego što počnete pripremati kolač. Namirnice sa sobne temperature olakšavaju vam da napravite glatku smjesu bez previše muke.

U ovom receptu koristi se limunov sok i korica pa koristite samo organski uzgojene plodove koji nisu špricani.

Sastojci:

  • 425 g ricotta sira
  • 300 g šećera
  • 180 g brašna
  • 180 g omekšanog maslaca
  • 3 jaja
  • 1 veliki limun
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • ½ čajne žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu za posluživanje

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite kalup za torte promjera 20 centimetara i stavite sa strane.
  2. Prosijajte brašno i sodu bikarbonu u veliku zdjelu i stavite sa strane.
  3. Pomiješajte omekšani maslac i šećer u mikseru dok ne dobijete glatku smjesu.
  4. Dodajte ricottu i nastavite miksati dok se sastojci ne povežu.
  5. Postupno dodajte jedno po jedno jaje u smjesu i nastavite miksati.
  6. Dodajte sok jednog limuna i koricu jednog limuna te ekstrakt vanilije. Nastavite miksati.
  7. U dobivenu smjesu ubacite prosijanu brašno i ručno ga umiješajte.
  8. Prebacite dobivenu smjesu u pripremljeni kalup za torte te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 45 do 50 minuta. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
  9. Ohladite kolač prije posluživanja. Po želji ga možete ukrasiti s nešto šećera u prahu. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju