Mnogi kuhari ne mogu zamisliti život bez maslaca koji pruža okus i teksturu gotovo svemu što dotakne. No samo zato što ga redovito koristimo, to ne znači da pri tome nikada ne griješimo. Stoga prije nego što idući put izvadite obožavanu kocku (ili kockicu) iz hladnjaka bacite oko na najčešće pogreške pa ih i ispravite, ako ih činite.

Pogrešna temperatura

Puno recepata traži maslac sobne temperature, što znači da bi trebao biti hladan na dodir. Recepti (poput primjerice nekih vrsta pita), mogu tražiti i hladan maslac, što znači da treba biti izvađen iz hladnjaka netom prije nego što ćete ga koristiti. Traži li se omekšali maslac, uračunajte u pripremu jela i vrijeme koje će provesti na sobnoj temperaturi.

Želite li ubrzati postupak možete se poslužiti mikrovalnom pećnicom ili pak narežite maslac na kockice, stavite ih u nepropusnu vrećicu pa uronite u mlaku vodu. Maslac bi se trebao lagano udubiti na dodir, ali prst u njega ne smije upasti suviše lako. U slučaju da odaberete pogrešnu temperaturu maslaca trebat će vam kulinarsko čudo da pite, keksi ili kolači uspiju onako kako trebaju.

Osim toga, trebate li maslac koji ćete umijesiti u tijesto za kolače, najlakše ćete ga pomiješati s brašnom ako ga narežete na listiće ili naribate. Maslac potom spojite s brašnom i brzo umijesite. Brzina je važna kako bi tijesto imalo optimalnu konzistenciju.

Rižoto Hrana i piće 7 grešaka zbog kojih vam rižoto nikada nije dovoljno kremast

Zagaranje

Jedna od najčešćih kulinarskih pogrešaka je zagaranje namirnica, a kad je riječ o maslacu to je uobičajena boljka. Budući da maslac ima nisku točku dimljenja ne može dugo izdržati na jakoj vatri prije nego krene zagarati. Stoga maslac treba zagrijati na laganoj vatri ili često miješati, a kako biste se osigurali da ne zagori možete mu dodati i malo ulja. Primijetite li da je maslac jako blizu zagaranja, odmah ga maknite s izvora topline. Kako biste ga imali pod kontrolom pomoći će i kvalitetna, deblja tava koja dobro drži toplinu.

Premalo kiseline

Maslac je omiljen zbog teksture i intenziteta okusa koji daje jelima, ali za savršene rezultate treba ga znati uravnotežiti s drugim sastojcima, osobito s kiselinama. I kiseline i masti pružaju okus jelu, ali kada se pravilno koriste zajedno, one se nadopunjuju i izvlače najbolje jedne iz drugih. Kako biste dobili finu ravnotežu, za početak možete koristiti limun, ocat ili limetu. Slobodno eksperimentirajte dok ne dobijete okuse koji vam se najviše sviđaju.

Pogrešan tajming

Kod pečenja odrezaka u tavi, maslac je fantastičan dodatak koji će pružiti dodatnu raskoš jelu – pod uvjetom da ga dodate u pravo vrijeme. Najveća pogreška koju biste trebali izbjegavati je prerano dodavanje maslaca jer bi mogao izgorjeti. Posljednje što želite učiniti je uništiti dobar komad mesa zbog malo zagorjelog maslaca. Maslac bi trebalo dodati u tavu u kojoj pečete odrezak tek kada je meso gotovo potpuno pečeno. Stoga, izvadite odrezak da se odmori i dodajte maslac u vruću tavu da se otopi. Rastopljenu masnoćuprelijte preko odreska i pripremite se za posluživanje jela.

Slika nije dostupna Hrana i piće Kada ga solite? 10 pogrešaka zbog kojih grah neće biti mekan, mirisan i pun okusa

Nedovoljno miješanja

Ako često radite kolače, onda znate da je miješanje maslaca i šećera proces koji traži nešto vremena. Postupak spajanja šećera i masnoće ključan je za razvijanje odgovarajuće teksture. Jedna od najvećih grešaka koju možete napraviti s maslacem je da ga ne miješate sa šećerom dovoljno dugo. Koristite li mikser za to će vam trebati dvije do tri minute. U suprotnom ćete dobiti tvrde biskvite ili pak peciva, kiflice…

  Guliti, četkati ili prati? Mit o pripremi gljiva koji može naštetiti zdravlju Ručak Gljive Rižoto +2 Gljive - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju