Šalica kave s maslacem, koja služi kao zamjena za doručak i obećava da nećete biti gladni pola dana, već je neko vrijeme popularni napitak u krugovima onih koji zagovaraju keto način prehrane bez ugljikohidrata. No jeste li čuli za kavu sa sirom? Na sjeveru Švedske pijuckaju kaffeost, kombinaciju kave i posebne vrste sira koji se naziva leipäjuusto, što se otprilike prevodi kao "krušni sir". No u ovoj neobičnoj kombinaciji nema kruha – samo sir i kava.
Naziv najvjerojatnije potječe od upijajuće sposobnosti te vrste sira, što mu omogućuje da poprimi iznenađujuće mnogo okusa kave već nakon nekoliko minuta namakanja. Spužvasta tekstura možda neće odgovarati svakome, ali Šveđanima i Fincima je po ukusu. Leipäjuusto je osjetno slađi od klasičnog sira, pa se dodavanjem nekoliko komadića u šalicu kave dobije sličan efekt kao s vrhnjem ili mlijekom i šećerom.
Kako je nastala?
Razbuđivanje kaffeostom duboko je ukorijenjeno u kulturi uzgajivača sobova iz sjeverne Švedske i Finske. Navodno su polunomadski narod Sámi otkrili kombinaciju kave i sira tijekom svojih putovanja kako bi nadoknadili nedostatak natrija i zagrijali se dovoljno za kretanje hladnim predjelima.
Iako se mnogima kombinacija kave i sira možda ne čini kao savršen spoj, u Skandinaviji popularnost kaffeosta raste. Specijalizirani kafići se poigravaju uz varijacijama sireva i sobovim mlijekom pa ako vas odvede put na europski sjever možete im pružiti priliku.
Najzdraviji jutarnji izbor? Doručak Budwig od 3 sastojka koji sportaši obožavaju