Rižini rezanci su iznimno fleksibilna i često prisutna namirnica u azijskoj kuhinji. Sastavni je dio različitih hladnih salata, krepkih juha i brzopoteznih stir-fryova. Obično su napravljeni od svega dva sastojka – rižinog brašna i vode.
Riječ je o niskokaloričnoj namirnici koja je pogodna za osobe koji žele smršavjeti ili smanjiti tjelesnu masu – u 100 grama proizvoda nalazi se tek nešto više od 100 kalorija. Bogata je prehrambenim vlaknima, a ne sadrži gluten.
Rižini rezanci nemaju glutena (Foto: Shutterstock)
Kako skuhati rižine rezance?
Ne morate paliti štednjak da biste termički obradili rižine rezance. Naprotiv, dovoljno ih je potopiti u vrućoj vodi i pustiti da odstoje 5 do 10 minuta, prije nego što ih isperete u hladnoj vodi i sljubite s drugim namirnicama.
Rezance izvadite iz pakiranja i stavite u duboku posudu. U kuhalu zagrijte vodu pa je prelijte preko rezanaca. Važno je da rezanci budu potopljeni pod vodom. Pustite da se namaču sve dok ne omekšaju. Tada su spremni za daljnje korištenje.
Rižine rezance možete skuhati i u loncu na štednjaku, no imajte na umu da postoji velika šansa da ćete ih prekuhati, te da će isti postati gnjecavi i neugodni za konzumaciju.
Jeste li znali? Česta pogreška kod pripreme riže koja može štetiti zdravlju +2