Redovito orezivanje bosiljka ključno je za njegov pravilan i kontinuirani rast i razvoj, ali i obilnu berbu u budućnosti. Iako se može činiti nelogičnim potezom odrezati bujnu biljku, u slučaju bosiljka to je nužnost.

Redovito podrezivanje potiče bosiljak da iznova raste i da stvara nove listove koji su puni onog aromatičnog mirisa i punog slatkastog okusa, a koji se idealno sljubljuje s pizzama, tjesteninama i brojnim drugim jelima.

Prve listove možete ubrati kada biljka dosegne visinu od 15 do 20 centimetara, te kada ima nekoliko parova listova. Nikad nemojte ubrati sve listove odjednom – preporučuje se da uzmete trećinu raspoloživih listova, a nikako više od dvije trećine.

Režite iznad "čvora"

Također najbolje je rezati novije listove s vrha kako bi ostavili prostor za rast novih listova.

Često podrezivanje bosiljka sprječava njegovu cvatnju, otvara prostor za bolji protok zraka i rast novih listova, a pritom smanjuje rizik od pojave nametnika i bolesti.

U trendu Luksemburg - 4 Veliko vojvodstvo 48 sati u najbogatijoj zemlji svijeta: Mala, ali moćna europska ljepotica koju turisti nepravedno zaobilaze Omiš je neotkriveni hrvatski biser za mnoge turiste Najbolja reklama za Hrvatsku Hrvatske ljepote o kojima turisti ne znaju puno: "Čudno je što se grad nalazi 35 minuta od Splita, a tako malo ljudi tu dolazi" Robinzonska kuća Tubile na Krku, Airbnb - 6 85 eura na noć Kućica od 20 kvadrata na Krku savršena je za one koji se žele udaljiti od gužve i pronaći malo mira i tišine

Bosiljak i pizza savršen su par Bosiljak i pizza savršen su par (Foto: Shutterstock)

Stručnjaci ističu da uvijek režete biljku neposredno iznad čvora, odnosno mjesta gdje listovi izlaze iz stabljike. Na tom mjestu će izrasti novi listovi i udvostručit će se broj izdanaka

Najbolji uvjeti za uzgoj bosiljka

Bosiljak obožava sunce. Biljku postavite na mjesto koje dobiva oko šest ili više sati direktne sunčeve svjetlosti. Ako izgleda slabašno, moguće je da ne dobiva dovoljno sunca.

Ako su listovi počeli dobivati žućkastu ili smeđu boju, to je znak da je biljci previše toplo, i treba zaklon. Bosiljak najbolje uspijeva na dnevnoj temperaturi od 20 do 27 stupnjeva.

Ovo začinsko bilje potrebno je i odgovarajuće zalijevati. Dobra drenaža tla je ključna – previše vode može uzrokovati pojavu bolesti i nametnika, dok će premalo vode usporiti rast. Imajte na umu da se tegle s bosiljkom brzo isušuju tijekom ljeta, pa trebate obratiti posebnu pažnju.

Nemojte čupati listove

Listove bosiljka bolje je rezati škarama, nego čupati i trgati prstima. Škare jamče precizniji rez, manje oštećenja biljke i stresa za nju. Tu preciznost teže je postići prstima – čupanje bi moglo ošteti okolne listove i smanjiti rodnost biljke.

Izlet na Marjan: Uživancija u Botaničkom vrtu i potraga za najljepšim vidikovcem Marjan - 5 Marjan - 4 Marjan - 3 +4 Marjan - 2