Iako imaju grubu koru i čvrstu teksturu, i slatki krumpir se s vremenom može početi kvariti, a pogotovo ako ga pohranite na neodgovarajući način.

Ovo korjenasto povrće voli tamna i hladnija mjesta, ali hladnjak nije dobro rješenje za njegovu pohranu. Taj rashladni kućanski uređaj promijenit će prirodni okus i slatkoću krumpira te ga transformirati u neukusno kamenje.

Umjesto u hladnjak, položite ga u papirnatu vrećicu ili pletenu košaru i stavite u smočnicu – što dalje od topline štednjaka i drugih kućanskih aparata.

Idealno bi bilo držati ga na temperaturi od 10 do 15 stupnjeva Celzija. U takvim uvjetima može izdržati i mjesec ili dva prije nego što se počne kvariti. Na sobnoj temperaturi, pak, bit će svjež oko tjedan dana.

Kako odabrati pravi batat?

Najbolje bi bilo odabrati čvrste te male do srednje velike plodove s glatkom kožom. Odaberite slatki krumpir jarke ujednačene boje.

Izbjegavajte kupovinu batata koji je mekan na dodir, izgleda naborano, obilježen je s tamnim crnim, sivim ili zelenim mrljama, ili su iz njega počele izbijati klice.

Ako su klice izolirane na jedno mjesto, možete taj dio odrezati i dalje iskoristiti ostatak slatkog krumpira. Nemojte kupovati niti konzumirati batat koji je prepun klica, niti onaj koji po sebi ima plijesan.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju