Iako imaju grubu koru i čvrstu teksturu, i slatki krumpir se s vremenom može početi kvariti, a pogotovo ako ga pohranite na neodgovarajući način.

Ovo korjenasto povrće voli tamna i hladnija mjesta, ali hladnjak nije dobro rješenje za njegovu pohranu. Taj rashladni kućanski uređaj promijenit će prirodni okus i slatkoću krumpira te ga transformirati u neukusno kamenje.

U trendu Alžir - 3 Bagatela! Ručak 3 eura, kava 30 centi: Mediteranska zemlja iznimne ljepote koja turistima prolazi ispod radara Kućica Noni za robinzonski odmor na Krku, Airbnb - 3 Usred šume 15 minuta hoda do prve plaže: Ova kućica na Krku prava je oaza mira Vranjic nazivaju Malom Venecijom Podijelilo mišljenja Znate li gdje se nalazi hrvatska "Mala Venecija"? Pitanje koje je izazvalo pobunu u komentarima na našem portalu

Umjesto u hladnjak, položite ga u papirnatu vrećicu ili pletenu košaru i stavite u smočnicu – što dalje od topline štednjaka i drugih kućanskih aparata.

Idealno bi bilo držati ga na temperaturi od 10 do 15 stupnjeva Celzija. U takvim uvjetima može izdržati i mjesec ili dva prije nego što se počne kvariti. Na sobnoj temperaturi, pak, bit će svjež oko tjedan dana.

Kako odabrati pravi batat?

Najbolje bi bilo odabrati čvrste te male do srednje velike plodove s glatkom kožom. Odaberite slatki krumpir jarke ujednačene boje.

Izbjegavajte kupovinu batata koji je mekan na dodir, izgleda naborano, obilježen je s tamnim crnim, sivim ili zelenim mrljama, ili su iz njega počele izbijati klice.

Ako su klice izolirane na jedno mjesto, možete taj dio odrezati i dalje iskoristiti ostatak slatkog krumpira. Nemojte kupovati niti konzumirati batat koji je prepun klica, niti onaj koji po sebi ima plijesan.