Brokula je hranjivo i zdravo povrće popularno u mnogim svjetskim kuhinjama. Pripada obitelji kupusnjača (Brassicaceae), a poznata je po tamnozelenoj glavici koja se sastoji od malih, čvrsto zbijenih cvjetića.

Brokula je vrlo cijenjena zbog svog nutritivnog bogatstva. Izvor je vitamina C, K i A te raznih minerala i antioksidansa. Potječe s Mediterana, a uzgajali su je i stari Rimljani. Danas je proširena po čitavom svijetu, koristi se u najrazličitijim jelima i priprema na najrazličitije načine. Dobro se slaže sa sirom, češnjakom, limunom i raznim začinima.

Kako odabrati brokulu?

Kada kupujete brokulu, tražite čvrste, tamnozelene glavice sa zatvorenim cvjetovima. Kako brokula stari, na cvjetovima će se početi pojavljivati žute i smeđe mrlje te će postajati sve mekša. Čuvajte je u hladnjaku, u plastičnoj vrećici, i pojedite unutar tjedan dana.

Kako pripremiti brokulu ?

Operite brokulu pod mlazom hladne vode pa je ocijedite u cjedilu ili je obrišite čistom kuhinjskom krpom. Počupajte listove i odrežite kraj stabljike ako je suh. Odvojite nožem cvjetiće sa stabljike, a stabljiku narežite na tanke štapiće.

Termička obrada brokule

Brokula se može kuhati, tj. blanširati, kuhati na pari, peći, pržiti… Može se konzumirati i sirova, na primjer cvjetove možete dodati u smoothie, a stabljiku možete narezati na tanke štapiće i poslužiti uz umak.

Termički obrađena brokula trebala bi ostali al dente jer će se tako u njoj zadržati najviše hranjivih tvari, ali ipak bi trebala biti dovoljno meka da tupim nožem možete prerezati stabljiku. Prekuhana brokula, uz to što gubi minerale i vitamine, može razviti i gorkast okus.

Kuhanje brokule u vodi

Brokulu stavite u kipuću, lagano posoljenu vodu vodu i kuhajte je 2-4 minute ako su cvjetići sitni, 4-5 minuta ako su srednje veličine i 6-8 minuta ako su cvjetovi veliki.

Kuhanje brokule na pari

Kada voda u donjoj posudi zavrije, iznad nje stavite brokulu u posudu s rupama, poklopite i ostavite da se kuha 5-6 minuta. Pazite da voda ne dodiruje posudu s brokulom.

Pečenje brokule u pećnici

Brokulu pecite na 220 stupnjeva ili na 200 s uključenim ventilatorom 25 do 30 minuta. U lim za pečenje rasporedite je u jednom sloju i začinite po želji.

Kuhanje brokule u mikrovalnoj

Stavite cvjetiće brokule u zdjelu za mikrovalnu, dodajte 4 žlice vode, poklopite i kuhajte 3-4 minute na najjačoj temperaturi. Ako je brokula pretvrda, kuhajte je još 30 sekundi i ponovite koliko je puta potrebno.

Prženje brokule u fritezi na vrući zrak

Pržite brokulu 8-10 minuta u fritezi zagrijanoj na 190 stupnjeva. Na pola vremena pečenja preokrenite cvjetove brokule.

Prženje brokule u woku

Zagrijte dvije žlice ulja i pržite cvjetove brokule 3-4 minute uz stalno miješanje.

Prženje brokule u tavi

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Brokulu narežite na cvjetiće, prelijte s malo ulja i pržite 3-4 minute sa svake strane.

Prženje brokule u fritezi s uljem

Umočite cvjetove brokule u tempuru i pržite na 190 stupnjeva oko 2 minute. Ocijedite višak ulja na papirnatom kuhinjskom ručniku.

5 zdravih namirnica koje je bolje izbjegavati kad smo bolesni +0 Cikla

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju