Jeste li znali da na roštilj možete staviti i sir? Halloumi je idealan je pripremu ražnjića i ovaj tip termičke obrade.
Halloumi je polutvrdi bijeli sir od ovčjeg, kozjeg i kravljeg mlijeka koji se ne mrvi niti rastapa u dodiru s toplinom, pa je idealan za roštiljanje.
Prije što ga stavite na roštilj (ili gril-tavu) sljubite ga s ukusnom marinadom. Mi vam predlažemo kombinaciju meda, sezamovog ulja, čilija i limete.
Ako želite eksperimentirati, halloumi možete iskombinirati i s kockicama svježe lubenice.
Sastojci:
- 450 g halloumi sira
- 3 žlice umaka od soje
- 3 žlice meda
- 1 limeta
- 1 čili papričica
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica tostiranog sezamovog ulja
- papar po želji
Priprema:
- Halloumi narežite na debele prutiće i stavite sa strane.
- U zdjeli pomiješajte umak od soje, med, sok i koricu jedne limete, jednu nasjeckanu čili papričicu, nasjeckani češnjak, sezamovo ulje i papar po želji.
- U marinadu uronite narezani sir. Pustite da se sir marinira barem sat vremena.
- Kad ste spremni za pečenje izvucite sir iz marinade, nabodite ga na štapiće za ražnjiće i pecite oko četiri minute sa svake strane.
- Tijekom pečenja premazujte sir s preostalom marinadom.
- Poslužite pečene ražnjiće od sira odmah s prilogom po želji. Dobar tek!
10 recepata za prefini roštilj: Slasna vratina, marinirane tikvice, brzinski BBQ umak i druga jela za savršeni dan u prirodi +3