Congee je popularno jelo u Aziji. Na kineskim jelovnicima, primjerice, nalazi se već više od 3000 godine.

Congee je rižina kaša koja se uglavnom servira kao prilog slanim jelima – uz meso, ribu i plodove more. Često se jede za doručak uz pirjane gljive i/ili jaja te uz nezaobilazan dodatak mladog luka.

U Kini vjeruju kako congee potiče rad probavnog sustava, smanjuje upalne procese u tijelu i snaži imunitet. Ne čudi stoga što ga mnogi jedu kada su bolesni.

Rižina kaša congee Rižina kaša congee (Foto: Shutterstock)

Sastojci za rižinu kašu congee:

  • 200 g riže dugog zrna
  • 1,75 l pilećeg temeljca
  • 1 komadić svježeg đumbira (veličine 2,5 cm)
  • sol po želji
  • mladi luk za posluživanje
  • sezamovo ulje ili umak od soje za posluživanje

Priprema rižine kaše congee:

  1. U veliki lonac dodajte pileći temeljac, rižu, oguljen korijen đumbira i sol.
  2. Kad smjesa zavrije, smanjite temperaturu na najmanje i pustite da se kaša kuha oko sat vremena, odnosno dok congee ne postane gust i kremast.
  3. Povremeno miješajte kašu tijekom kuhanja da se „ne primi“ na dnu i izgori.
  4. Poslužite s malo umaka od soje ili sezamovim uljem te svježe nasjeckanim mladim lukom. Dobar tek!


Zavirite u našu fotogleriju i pogledajte s čime sve možete poslužiti ovu rižinu kašu.

Koje zrno za koje jelo: 3 najbolje vrste riže za rižoto s kojima ne možete pogriješiti Vrste riže +0 Rižoto

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju