Congee je popularno jelo u Aziji. Na kineskim jelovnicima, primjerice, nalazi se već više od 3000 godine.
Congee je rižina kaša koja se uglavnom servira kao prilog slanim jelima – uz meso, ribu i plodove more. Često se jede za doručak uz pirjane gljive i/ili jaja te uz nezaobilazan dodatak mladog luka.
U Kini vjeruju kako congee potiče rad probavnog sustava, smanjuje upalne procese u tijelu i snaži imunitet. Ne čudi stoga što ga mnogi jedu kada su bolesni.
Sastojci za rižinu kašu congee:
- 200 g riže dugog zrna
- 1,75 l pilećeg temeljca
- 1 komadić svježeg đumbira (veličine 2,5 cm)
- sol po želji
- mladi luk za posluživanje
- sezamovo ulje ili umak od soje za posluživanje
Priprema rižine kaše congee:
- U veliki lonac dodajte pileći temeljac, rižu, oguljen korijen đumbira i sol.
- Kad smjesa zavrije, smanjite temperaturu na najmanje i pustite da se kaša kuha oko sat vremena, odnosno dok congee ne postane gust i kremast.
- Povremeno miješajte kašu tijekom kuhanja da se „ne primi“ na dnu i izgori.
- Poslužite s malo umaka od soje ili sezamovim uljem te svježe nasjeckanim mladim lukom. Dobar tek!
Zavirite u našu fotogleriju i pogledajte s čime sve možete poslužiti ovu rižinu kašu.