Sezamovo ulje je, baš kao što mu ime upućuje, jestivo ulje dobiveno od sjemenki sezama. Bogato je nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima A, B i E, mineralima magnezijem, kalcijem, cinkom, bakrom, manganom i selenom. Ima snažna antibakterijska, antivirusna i antiupalna svojstva.

Sjemenke sezama uspješno se uzgajaju već više od 5000 godina. Neki izvori upućuju kako se ulje od njih radilo još 2500 godina prije Krista u dolini rijeke Inda u današnjem Pakistanu.

Ono se već stotinama godina koristi za liječenje osjetljive i suhe kože, kod promjena na koži izazvanih ekcemima i psorijazom, za zacjeljivanje rana i ožiljaka, ali i kao prevencija protiv bora i prijevremenog starenja.

Kako koristiti sezamovo ulje?

Sezamovo ulje je i glavna zvijezda brojnih jela – posebice azijske kuhinje. Razlikujemo dvije vrste sezamovog ulja – ono napravljeno od neprženih i prženih sjemenki sezama.

Sezamovo ulje od neprženih sjemenki ima svjetliju boju, blagi okus i nježniju aromu te se obično koristi za kuhanje i pečenje. Sezamovo ulje od tostiranih sjemenki karakterizira tamnija boja, jak orašast okus i intenzivna aroma, a najbolje ga je dodati u marinade i dresinge.

S tostiranim sezamovim uljem nije preporučljivo dugotrajno termički obrađivati ostale namirnice jer hrani daje gorki i pomalo sprženi okus koji nije ugodan za konzumaciju. Baš zato najčešće se dodaje pred kraj kuhanja ili kod posluživanja – nešto ulja dodajte u juhu, stir fryove i salate, njime začinite kuhane rezance i slična jela.

Tostirano sezamovo ulje na našem se tržištu prodaje po cijeni od oko 40-ak kuna za svega 250 ml, no boca će vam trajati vrlo dugo vremena. Toliko je potentan da se u hranu obično stavlja mala količina – tek nekoliko kapi.

Orašast okus sezama izvrsno se sljubljuje i u tradicionalno slatkim receptima, pa ga neki dodaju i u sladolede i kolače.

Što sve možete napraviti s njim? Provjerite u našim receptima u nastavku teksta.

Cvjetača iz woka Hrana i piće Nova zvijezda vaše kuhinje: Kako napraviti rižu od cvjetače?

Marianda Hrana i piće 5 marinada iz rukava: Najbolje kombinacije sastojaka za sočno meso iz pećnice, tave ili s roštilja

Congee s purećim prsima i mladim lukom Hrana i piće Congee: Kaša od riže koja je savršeni prilog uz meso i ribu

Pržena riža Hrana i piće Pržena riža: Lagani recept za fini ručak koji će biti gotov za 10-ak minuta

Žličica dnevno: Ulje konoplje iz Slavonije zbog kojeg se pišu bećarci i s užitkom radi u polju Ulje Croaticanna od industrijske konoplje Ulje Croaticanna od industrijske konoplje Ulje Croaticanna od industrijske konoplje +1 Zvonimir Kalić sa svojim uljem Croaticanna

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju