Sirnica bez sira i paprenjaci bez papra? Hrvatska tradicija osim slasnih recepata krije i nazive jela koja dan-danas nasmijavaju. U bilježnicama kuharica diljem Slavonije i Baranje i dalje stoje recepti za poderane gaće, odvud odnud, sedmo nebo i sladiguz od šljiva. Iza naziva sladiguz nalazi se žuti biskvit s kajmakom i šljivama, dok su poderane gaće i dalje omiljena slastica od tijesta prženog u ulju.

Lude nazive jela i njihove recepte zapisao je i pučki spisatelj i pripovjedač Mata Baboselac Mišin u svojoj knjizi Bilo vam u slast! s podnaslovom Starovirska jela, kolači i pila. Autor je nazive prenio upravo onako kako su mu to domaćice ispričale na lokalnim narječjima pa su tako nakitita pogača, jezik u dupetu, mušičavi kolač i leteći tanjuri, srećom, otrgnuti od zaborava.

Ako ste kušali srneći hrbat, onda znate da ga mirne duše jedu i oni koji izbjegavaju meso. Taj je biskvitni kolač s čokoladnom glazurom dobio je ime po formi koju mu daje duguljasti, rebrasti kalup.

I Dalmacija ima svojeg "konja za utrku" na listi simpatičnih naziva jela. Starogrojski paprenjaci (paprenjaci iz Staroga Grada) ponosno stoje na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, no papra u njima nema. Tek cimeta, oraščića, šafrana i klinčića. Štos je u tome što je "papar" u renesansi označavao skupinu začina.

Otočna juha od cipala nema veze sa cipelama, nego s ciplima (ili neke druge morske ribe), ali zato poslastica od prženog tijesta sa šljivama, grožđicama i mirisnim začinima ime duguje papučama. Papuči su najbolji topli, posluženi s narančom narezanom na kolutove.

Znate li kako su šurlice, omiljena tjestenina na Krku, dobile ime? Taj ljupki naziv označava šurenje, odnosno furenje ili polijevanje vrućom vodom. Šure se svinje i kokoši kako bi im se skinule dlake, odnosno perje. Na Krku su se šurlice nazivale i kurčići, a prema tradiciji treba ih oblikovati muška ruka na ženskom bedru. Tako piše u knjizi Hrvatska tradicionalna jela i pila i zimnica s nostalgičnim okusom baka i nona. Autor je Zlatan Nadvornik koji proučava teme vezane za hrvatske običaje.

Osim šurlica, i pljukanci se valjaju po nogama. “Pljuni u ruke pa izvaljaj preko bedra” recept je za omiljenu istarsku tjesteninu.

Stjuardesa Zanimljivosti Treba nam malo smijeha: Kako to izgleda kad stjuardesa radi od kuće?

Kako piše Zlatan Nadvornik, ono što su u Slavoniji i Baranji poderane gaće, to su rasparane brageše na Kvarneru, a šale ne nedostaje ni u Primorju. Primorski lonac, odnosno crikvenička batuda i danas je cijenjeno jelo. Batuda može biti dosjetka ili pričica, ali i šljunak ili bacanje aduta u kartanju.

Ćoravi paprikaš, grah ili kupus nema aduta, odnosno mesa koje je nekoć sugeriralo da se radi o finom jelu. Stoga su ćorava jela sirotinjska, koja nastaju od onoga što ima u kući. U jela na žlicu dodaje se, odnosno "utjeruje" tarana, kroz kakvo kuhinjsko pomagalo s rupicama. Tarana je sitna tjestenina od brašna i jaja.

Svečanija je pinca ili sirnica, specijalitet koji će se naći na uskrsnom stolu. Ako ste je kušali, znate da u toj slatkoj pogači nema ni "s" od sira, no nekoć se umjesto kvasca za izradu sirnice koristilo ukiseljeno, usireno tijesto.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju