TikTok je u posljednjih dvije godine postao izvor brojnih kulinarskih trendova – od kruha u obliku oblaka, preko umaka za tjesteninu od fete i rajčica koji se priprema u pećnici do Dalgona kremaste kave.
Trik chefa Thomasa Kellera za pripremu savršeno pečenih tikvica za koje mnogi tvrde da će vam promijeniti život, samo je jedan od posljednjih u nizu trendova na ovoj društvenoj mreži.
Tajna savršeno pečenih tikvica Thomasa Kellera očituje se u načinu na koje se tikvice pripreme, ali i dvostrukoj termičkoj obradi.
Oštrim nožem se plitko zareže površina prepolovljene tikvice kako bi sol mogla prodrijeti što dublje u plod i izvući višak vlažnosti.
Tikvice se prvo kratko zapeku na štednjaku kako bi se karamelizirala površina i kako biste joj podarili dodatnu dubinu okusa, a potom stave na visoku temperaturu u pećnicu da omekšaju i postanu slasne.
@dietitianmeals Storytelling - Adriel
Zato što se povrće karamelizira, potrebno vam je samo tri sastojka za ukusno jelo: tikvice, sol i suncokretovom ulju.
Kako ispeći tikvice?
- Prerežite tikvicu na dva dijela po dužini. Vrhom oštrog noža zarežite meso kako biste napravile plitke poprečne rezove. Pazite da ne prerežete tikvice do kraja.
- Polovice tikvica velikodušno pospite solju. Pustite da tikvica tako odstoje 10 do 15 minuta da izvuku višak vlage iz ploda.
- Osušite tikvice papirnatim ručnikom.
- Dno tave prekrijte suncokretovim uljem i zagrijte ga na štednjaku.
- Stavite tikvice u zagrijano ulje s izrezanim stranom prema dolje i pecite ih pet minuta.
- Premjestite tavu s tikvicama u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva i pecite 25 do 30 minuta dok ne omekšaju.
- Papirom za upijanje masnoće uklonite višak masnoće s površine tikvice, a potom je poslužite kao prilog po želji. Dobar tek!