Da biste savršeno ispekli patku termički je obrađujte s mesnim temeljcem, vinom, ljutikom, grožđem i začinima u pećnici u posudi od lijevanog željeza poput dutch ovena. Pri kraju pečenja uklonite poklopac i dopustite da koža postane hrskava.
Sastojci:
1 patka u komadu
450 g crvenog grožđa
250 ml povrtnog ili pačjeg temeljca
250 ml crvenog vina
12 do 15 komada ljutike
2 lovorova lista
1 vezica svježeg timijana
sol po želji
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
2. Očistite patku i dobro je posolite – izvana i iznutra.
3. U veću posudu od lijevanog željeza ulijte vino i mesni temeljac te ubacite lovorov list.
4. Ubacite i očišćenu ljutiku u komadu, oprano grožđe i grančice timijana, pa preko svega položite patku.
5. Poklopite posudu i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu oko 90 minuta.
6. Potom podignite poklopac i pecite patku još 20 do 40 minuta ovisno o količine masnoće na ptici dok ista ne dobije hrskavu kožicu.
7. Razrežite patku i poslužite je toplu s pečenim lukom i grožđem. Dobar tek!
5 trikova slavnih kuhara zbog kojih im pečenje uvijek ispadne tako sočno