Patku nije teško dobro ispeći. Najvažnija je dobra priprema i vrijeme koje patka provede u pećnici.
Da biste savršeno ispekli patku termički je obrađujte s mesnim temeljcem, vinom, ljutikom, grožđem i začinima u pećnici u posudi od lijevanog željeza poput dutch ovena. Pri kraju pečenja uklonite poklopac i dopustite da koža postane hrskava.
Sastojci za pečenu patku:
- 1 patka u komadu
- 450 g crvenog grožđa
- 250 ml povrtnog ili pačjeg temeljca
- 250 ml crvenog vina
- 12 do 15 komada ljutike
- 2 lovorova lista
- 1 vezica svježeg timijana
- sol po želji
Priprema pečene patke:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Očistite patku i dobro je posolite – izvana i iznutra.
- U veću posudu od lijevanog željeza ulijte vino i mesni temeljac te ubacite lovorov list.
- Ubacite i očišćenu ljutiku u komadu, oprano grožđe i grančice timijana, pa preko svega položite patku.
- Poklopite posudu i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu oko 90 minuta.
- Potom podignite poklopac i pecite patku još 20 do 40 minuta ovisno o količine masnoće na ptici dok ista ne dobije hrskavu kožicu.
- Razrežite patku i poslužite je toplu s pečenim lukom i grožđem. Dobar tek!
5 trikova slavnih kuhara zbog kojih im pečenje uvijek ispadne tako sočno +0