Karamelizirani luk izvrstan je dodatak svakom jelu. Izvrsno će pristajati uz pečeno meso, krumpir, tjesteninu, a možete ga staviti i u sendvič između dvije kriške kruha.

Ako vam se ne da stajati uz štednjak sat vremena i polako ga karamelizirati na tavi, izvrsne rezultate možete postići i u pećnici.

Najbolje bi bilo upotrijebiti žuti luk ili srebrenaca za ovaj recept. Narežite ga na četvrtine, ispecite ga sa suhim crvenim vinom poput pinota noira, merlota ili zinfandela, a potom uživajte u okusima.

Sastojci za pečeni luk:

  • 900 g luka narezanog na četvrtine
  • 125 ml crvenog vina
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica šećera
  • ½ čajne žličice soli

Priprema pečenog luka:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
  2. Očistite luk i narežite ga na četvrtine. Rasporedite ga na lim za pečenje.
  3. U lončiću pomiješajte zajedno vino, maslinovo ulje, sol i šećer. Prelijte smjesu preko luka.
  4. Lim za pečenje prekrijte aluminijskom folijom i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 30 minuta.
  5. Potom skinute foliju, pomiješajte luk i pecite još 30 minuta dok ne omekša i ne postane karameliziran. Dobar tek!

Proklijani luk i češnjak: Jesu li štetni za zdravlje ili sigurni za jelo? Klijanje - 1 Klijanje - 4 Klijanje - 3 +1 Klijanje - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju