Karamelizirani luk izvrstan je dodatak svakom jelu. Izvrsno će pristajati uz pečeno meso, krumpir, tjesteninu, a možete ga staviti i u sendvič između dvije kriške kruha.
Ako vam se ne da stajati uz štednjak sat vremena i polako ga karamelizirati na tavi, izvrsne rezultate možete postići i u pećnici.
Najbolje bi bilo upotrijebiti žuti luk ili srebrenaca za ovaj recept. Narežite ga na četvrtine, ispecite ga sa suhim crvenim vinom poput pinota noira, merlota ili zinfandela, a potom uživajte u okusima.
Sastojci za pečeni luk:
- 900 g luka narezanog na četvrtine
- 125 ml crvenog vina
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 žlica šećera
- ½ čajne žličice soli
Priprema pečenog luka:
- Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
- Očistite luk i narežite ga na četvrtine. Rasporedite ga na lim za pečenje.
- U lončiću pomiješajte zajedno vino, maslinovo ulje, sol i šećer. Prelijte smjesu preko luka.
- Lim za pečenje prekrijte aluminijskom folijom i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 30 minuta.
- Potom skinute foliju, pomiješajte luk i pecite još 30 minuta dok ne omekša i ne postane karameliziran. Dobar tek!
Proklijani luk i češnjak: Jesu li štetni za zdravlje ili sigurni za jelo? +1