Karamelizirani luk izvrstan je dodatak svakom jelu. Izvrsno će pristajati uz pečeno meso, krumpir, tjesteninu, a možete ga staviti i u sendvič između dvije kriške kruha.

Ako vam se ne da stajati uz štednjak sat vremena i polako ga karamelizirati na tavi, izvrsne rezultate možete postići i u pećnici.

Najbolje bi bilo upotrijebiti žuti luk ili srebrenaca za ovaj recept. Narežite ga na četvrtine, ispecite ga sa suhim crvenim vinom poput pinota noira, merlota ili zinfandela, a potom uživajte u okusima.

Sastojci za pečeni luk:

  • 900 g luka narezanog na četvrtine
  • 125 ml crvenog vina
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica šećera
  • ½ čajne žličice soli

Priprema pečenog luka:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
  2. Očistite luk i narežite ga na četvrtine. Rasporedite ga na lim za pečenje.
  3. U lončiću pomiješajte zajedno vino, maslinovo ulje, sol i šećer. Prelijte smjesu preko luka.
  4. Lim za pečenje prekrijte aluminijskom folijom i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 30 minuta.
  5. Potom skinute foliju, pomiješajte luk i pecite još 30 minuta dok ne omekša i ne postane karameliziran. Dobar tek!
U trendu Prodaja nekih vrsta iznutrica u SAD-u je zabranjene Od 1971. godine U Hrvatskoj se ovaj komad mesa može kupiti u bilo kojoj mesnici, a u SAD-u je prodaja zabranjena zakonom Kuća za odmor na Cresu, Airbnb - 6 Pogled s terase je vau! 60 eura na noć: Mala kuća na Cresu za one koji na odmoru žude za mirom i tišinom Tuzla - 2 Panonika Slana jezera: Omiljeno "morsko" kupalište u koje Slavonci dolaze zbog niskih cijena i dobre zabave

Proklijani luk i češnjak: Jesu li štetni za zdravlje ili sigurni za jelo? Crveni luk Punjeni luk s mljevenim mesom Tost s karameliziranim lukom i rastopljenim sirom +1 Mladi luk