Pečena guska čest je prizor na stolovima u kontinentalnoj hrvatskoj na Martinje, odnosno Dan sv. Martina koji se slavi 11. studenog svake godine. U ovome mesu uživa se kao spomen na istoimenog svetca koji je živio u 4. stoljeću.

Legenda kaže da ovaj katolički svećenik nije želio biti proglašen biskupom francuskog grada Toursa. Kada je saznao da će se to ipak dogoditi, sakrio se u guščaku. No guske su počele gaktati i tako otkrile njegovu poziciju. Ostalo je, kažu, povijest.

Meso guske je tamnije, masnije i intenzivnijeg okusa od druge peradi poput piletine, puretine ili čak patke. U našim krajevima najčešće se sljubljuje s pečenim krumpirom, kuhanim kupusom, gljivama, knedlama, kuhanim kestenima i različitim korjenastim povrćem.

Kako pripremiti gusku?

  • Ako kupujte zamrznutu gusku, pticu treba odlediti prije termičke obrade. To bi bilo najbolje učiniti u hladnjaku, a ovisno o veličini guske za odmrzavanje će vam biti potrebno 1-2 dana. Odleđenu pticu izvadite iz hladnjaka i pustite da dosegne sobnu temperaturu.
  • Očistite iznutrice guske, te nožem pažljivo uklonite višak masnoće iz tjelesne šupljine.
  • Vrhom oštrog noža lagano zarežite kožu na predjelu prsa i bataka. Taj potez će vam pomoći da se masnoća iz ptice brže otopi tijekom pečenja.
  • Gusku dobro nasolite izvana i iznutra. Po želji možete natrljati meso i s paprom, te drugim začinima po želji.
  • Citrusno voće i guska sjajan su par. Naribajte koricu organskog limuna te njime također natrljajte površinu guske, a prepolovljeni limun stavite u unutrašnjost ptice zajedno sa začinskim biljem po želji poput peršina, timijana, ali i kadulje.

Koliko se guska dugo peče?

  • Gusku stavite u lim za pečenje s prsima okrenutima prema dnu u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko 20 do 30 minuta, odnosno dok koža na dobije lijepu smeđu boju.
  • Smanjite potom temperaturu na 170 Celzijevih stupnjeva i nastavite peći. Bit će vam biti potrebno 30 minuta termičke obrade za svaki kilogram mesa koji pečete. Ukoliko imate gusku od 3 kilograma, meso pecite još 90 minuta. Ako primjećujete da površina guske previše tamni, prekrijte je aluminijskom folijom.
  • Svakih 30-ak minuta podlijte pticu masnoćom iz guske koja se skupila u limu za pečenje. Ne bacajte masnoću nakon termičke obrade, stavite je u staklenku i spremite u hladnjak te iskoristite za pečenje krumpira i drugog povrća.
  • Pred kraj pečenja okrenite gusku na drugu stranu, povisite temperaturu pećnice i dopustite da se zapeku i prsa.
  • Provjerite je li meso pečeno kuhinjskim termometrom. Na najdebljem dijelu meso bi trebalo dosezati 75 stupnjeva Celzija kada je gotovo.
  • Pustite da meso odmara barem 30 minuta prije nego što ga zarežete. Dobar tek!

3 greške koje trebamo izbjegavati kada pečemo piletinu na roštilju Piletina s roštilja Piletina s roštilja - 4 Piletina s roštilja - 5 +4 Piletina s roštilja - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju