Braciole je talijanska mesna rolada – jelo koje je sastavljeno od junećih odrezaka punjenih slanim nadjevom na bazi pancete, parmezana, krušnih mrvica i luka te češnjaka.

Zarolano meso polako se termički obrađuje na laganoj temperaturi – tijekom tog procesa junetina postaje mekana i sočna. Baš zato da biste napravili braciole možete upotrijebiti i žilavije (jeftinije) komade junetine.

Ne samo da braciole jamči sočno i mekano meso već je i umak koji se poslužuje uz njega pun okusa. Dubina okusa postiže se nesvakidašnjim sastojkom – u umak se dodaje komadić kore parmezana.

Sastojci za juneći braciole:

  • 800 ml nasjeckane rajčice
  • 450 g junećih odrezaka (4 komada)
  • 250 ml crvenog vina
  • 120 g panko krušnih mrvica
  • 120 g pancete
  • 70 g naribanog parmezana + kora parmezana
  • 7-8 češnja češnjaka
  • 4 kriške sira ementalera
  • 2 manja luka
  • 2 žlice čili paste
  • sol i papar po želji
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • šaka svježeg peršina
  • bosiljak po želji

Priprema junećeg braciolea:

  1. Nasjeckajte pancetu na manje komade i prepecite je na tavi dok ne postane hrskava.
  2. Uklonite pancetu, a na preostaloj masnoći prepirjajte sitno nasjeckani luk. Pirjajte pet do sedam minuta dok luk ne omekša. Po želji možete dodati i malo ulja.
  3. Pečene komadiće pancete pomiješajte s polovicom pirjanog luka (ostatak ostavite za umak) tri nasjeckana češnja češnjaka i peršinom, krušnim mrvicama te naribanim parmezanom. U smjesu dodajte i dvije žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja.
  4. Juneće odreske istucite batom za meso na debljinu od oko pola centimetara.
  5. Preko svakog odreska stavite krišku sira i četvrtinu pripremljenog nadjeva od krušnih mrvica, pancete i parmezana.
  6. Zarolajte odrezak u malu roladu i čačkalicama zatvorite rubove.
  7. Rolade začinite solju i paprom po želji.
  8. U većem loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepecite rolade dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Stavite meso sa strane.
  9. U isti lonac vratite ostatak prepirjanog luka i ostatak češnjaka koji ste narezali na manje komade. Umiješajte i čili pastu i pirjajte sve zajedno oko dvije minute.
  10. Podlijte sadržaj lonca crvenim vinom.
  11. Kuhajte umak oko pet minuta, a potom dodajte rajčice. Dodajte i 700 ml obične vode. Dobro promiješajte.
  12. U lonac vratite zapečene rolade i dodajte koricu parmezana. Posolite i popaprite po želji i kuhajte sve zajedno na laganoj temperaturi 90 do 120 minuta, odnosno dok meso nije termički obrađeno do kraja, a umak se ne zgusne.
  13. Izvadite čačkalice iz mesa i poslužite rolice odmah s malo umaka i svježe nasjeckanim bosiljkom. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju