Doslovni prijevod mesa na turski je kebab, a izgara kebab sva su mesna jela s roštilja. U tekstu donosimo kako se priprema i uz koje priloge se poslužuje. Moglo bi se reći da je izgara kebab ili mangal (jela s roštilja na drveni ugljen) tradicionalan i zdraviji turski tradicionalan odgovor na fast food koji je poharao ulice velegrada iako se dosta razlikuje od cijelog koncepta brze prehrane ako uzmemo u obzir da uživanje u ovoj hrani uz druženje traje i do nekoliko sati.

Svaki korak pripreme u turskoj kuhinji dio je tradicije i tu nema puno improvizacije. Ta zemlja na dva kontinenta poznata je po svojoj bogatoj gastronomiji, po jelima se razlikuju regije, pa čak i gradovi. No jedna je stvar zajednička u cijeloj zemlji, koju Turci posebno vole, a to je upravo mangalturski roštilj.

Mangal - turski roštilj Mangal - turski roštilj (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Kada je mangal u pitanju, svatko u ekipi ima točno određen zadatak. Jedan dio muškog društva zadužen je za paljenje i održavanje topline, a drugi dio za pripremu sočnog mesa. Da, to su dva odvojena posla. Onaj tko je zadužen za meso uglavnom se znoji u dimu, ali to nije problem jer je to posao koji se u Turskoj s ponosom odrađuje.

Ostatak društva zadužen je za pripremu salata i pića. Turski roštilj nije potpun bez ukusne salate, a daleko najdraža im je čoban salata. Pića su također važna, bilo da je u pitanju şalgam (sok od repe) ili ayran (jogurt razrijeđen vodom s prstohvatom soli), čaše im nikad nisu prazne. Uz to, bitan dio turskog roštilja je i čaj, koji se pravi čak i puno prije nego što se meso stavi na vatru.

Mangal - turski roštilj Mangal - turski roštilj (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Priprema roštilja ne završava s pečenim mesom. Kada se ugljen počne hladiti, vrijeme je da se na njega stave luk, rajčica i krumpir. Gotov pečeni krumpir Turci vole napuniti maslacem, solju, sirom i svim mogućim začinima koje možete zamisliti. On se često jede i nakon mesa jer im je bitno da se meso posluži dok je još toplo, pa će zato onaj koji je zadužen za roštilj grickati uz pripremu dok ostali sjede za stolom. A kada se hrana pojede, vrijeme je za druženje uz još jedan čaj.

Na stolu će se najčešće naći meso poput šiš-ćevapa, piletine i kofti, koje smo odlučili i sami pripremiti uz nezaobilaznu čoban salatu, pa okusima otputovati u Tursku. Namirnice za ovo jelo nisu nam strane i nabavili smo ih u kvartovskom Lidlu, kao i sve za pripremu pravog turskog roštilja kako bi u njemu uživali u njihovu stilu.

Mangal - turski roštilj Mangal - turski roštilj (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

RECEPT – Kofte

Sastojci:

  • 250 g mljevene junetine ili janjetine
  • 1/2 žličice mljevenog papra
  • 1/3 žličice kajenskog papra
  • 1/2 žličice začina Grill&Fun Smoky salt
  • Prstohvat soli
  • 1/2 žličice mljevenog kumina
  • Sitno narezana polovica luka
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 jaje 

BBQ Smoky Sakt za dodatni dimljeni štih kofti BBQ Smoky Sakt za dodatni dimljeni štih kofti (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Priprema:

  1. Pomiješajte sve sastojke osim jaja. Dobro rukama povežite sve sastojke pa dodajte jaje i ponovno sve promiješajte.
  2. Oblikujte loptice pa ih dlanovima malo spljoštite i stavite na zagrijani roštilj. Povremeno ih okrećući pecite dok meso ne bude pečeno.
  3. Poslužite uz čoban salatu. Narežite na male kockice krastavce, rajčicu, luk i crvenu papriku. Grubo narežite peršin i začinite salatu s tri žlice maslinova ulja i sokom jednog limuna. Posolite po želji. Afiyet olsun ili dobar tek!

Kofte oblikovane u okruglicu Kofte oblikovane u okruglicu (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Dok vi istražujete roštiljske običaje Turske, Beer Grills istražuje naše. Dok uživate u roštilju bilo koje zemlje, a namirnice nabavljate u Lidlu, možete osvojiti Kamper Hobby i po jedan Atlanta plinski roštilj svaki tjedan. Od 28. 4. do 5. 6. obavi kupnju u iznosu većem od 150 kuna i sudjeluj u Lidlovoj nagradnoj igri, a dodatno sudjelovanje ostvari kroz prijavu u aplikaciji Lidl Plus.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju