Zlatnosmeđe i hrskave izvana, mekane iznutra i divno začinjene… obožavat ćete ove tikvice bez bijelog brašna i bez ulja od prženja.

Priprema hrskavih tikvica u pećnici vrlo je jednostavna. Štapiće umočite u smjesu od razmućenih jaja pa u mješavinu bademova i kokosova brašna i parmezana. I imate posudu manje za pranje nego kod klasičnog pohanja. Pečene, a ne pržene, svakako su zdravija verzija grickalica, a k tome su i bez glutena.

Hrskave tikvice s parmezanom najbolje je poslužiti tople, čim ih izvadite iz pećnice. Bit će idealan snack, ukusno predjelo ili zalogaj za zabavu, a dobro će ići uz ljute umake ili kao prilog pečenom i mesu sa žara.

Sastojci za hrskave tikvice s parmezanom:

  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 srednje tikvice
  • 2 velika jaja
  • 1 čajna žličica soli
  • 1/2 čajne žličice češnjaka u prahu
  • 1/2 čajne žličice kajenskog papra
  • 1 šalica bademova brašna
  • 1/3 šalice kokosova brašna
  • 2/3 šalice ribanog parmezana

Priprema hrskavih tikvica s parmezanom:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje ili premažite maslinovim uljem.
  2. Tikvice narežite na štapiće.
  3. U zdjelici istucite jaja, dodajte sol, češnjak u prahu i kajenski papar.
  4. U posebnoj plitkoj posudi pomiješajte brašno od badema, četiri kokosa i parmezan. 
  5. Svaku komad tikvice umočite u smjesu od jaja pa u smjesu od brašna i parmezana. Stavite na pripremljeni lim za pečenje. Po želji pokapajte maslinovim uljem.
  6. Pecite oko 15 minuta sa svake strane, dok štapići ne budu zlatnosmeđe boje, okrenite ih i pecite još 10-15 minuta.
  7. Poslužite vruće s umakom po želji.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju