Zlatnosmeđe i hrskave izvana, mekane iznutra i divno začinjene… obožavat ćete ove tikvice bez bijelog brašna i bez ulja od prženja.
Priprema hrskavih tikvica u pećnici vrlo je jednostavna. Štapiće umočite u smjesu od razmućenih jaja pa u mješavinu bademova i kokosova brašna i parmezana. I imate posudu manje za pranje nego kod klasičnog pohanja. Pečene, a ne pržene, svakako su zdravija verzija grickalica, a k tome su i bez glutena.
Hrskave tikvice s parmezanom najbolje je poslužiti tople, čim ih izvadite iz pećnice. Bit će idealan snack, ukusno predjelo ili zalogaj za zabavu, a dobro će ići uz ljute umake ili kao prilog pečenom i mesu sa žara.
Sastojci za hrskave tikvice s parmezanom:
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 srednje tikvice
- 2 velika jaja
- 1 čajna žličica soli
- 1/2 čajne žličice češnjaka u prahu
- 1/2 čajne žličice kajenskog papra
- 1 šalica bademova brašna
- 1/3 šalice kokosova brašna
- 2/3 šalice ribanog parmezana
Priprema hrskavih tikvica s parmezanom:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje ili premažite maslinovim uljem.
- Tikvice narežite na štapiće.
- U zdjelici istucite jaja, dodajte sol, češnjak u prahu i kajenski papar.
- U posebnoj plitkoj posudi pomiješajte brašno od badema, četiri kokosa i parmezan.
- Svaku komad tikvice umočite u smjesu od jaja pa u smjesu od brašna i parmezana. Stavite na pripremljeni lim za pečenje. Po želji pokapajte maslinovim uljem.
- Pecite oko 15 minuta sa svake strane, dok štapići ne budu zlatnosmeđe boje, okrenite ih i pecite još 10-15 minuta.
- Poslužite vruće s umakom po želji.