Jedan od trenutačno omiljenih recepata s tjesteninom uključuje cannellone, rajčicu i sir te se priprema u kalupu za torte, a zaljubljenica u talijansku kuhinju, blogerica i poznata kuharica Nadia Caterina Munno, poznata kao Pasta Queen, donosi svoju verziju.
"Vidjela sam da je torta od tjestenine (poznata kao honeycomb, odnosno pčelinje saće) postala viralna i odlučila je malo poboljšati. Otužne štapiće mozzarelle, koji se koriste u mnogim receptima, zamijenila sam kremastim nadjevom od špinata i ricotte. Nakon što se tjestenina napuni, prekriva se jednostavnim domaćim umakom od rajčice, a zatim slojem sira", otkriva Pasta Queen, a njezin recept provjerite u nastavku.
Sastojci za slanu tortu od tjestenine:
Umak od rajčice:
- 45 ml maslinova ulja
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana ili protisnuta
- 6 listova bosiljka
- 1 konzerva (800 g) pelata, zgnječenih
- Morska sol
Nadjev od ricotte:
- 225 g špinata
- 15 ml maslinova ulja
- prstohvat soli
- 450 g ricotte
Ostalo:
- 450 g tjestenine rigatoni
- 225 g mozzarelle, natrgane na komade
- 120 g naribanog sira parmigiano-reggiano
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 °C i obložite dno kalupa s odvojivim rubom promjera 23 cm papirom za pečenje.
- Za umak od rajčice zagrijte maslinovo ulje i češnjak u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.
- Pržite češnjak dok ne omekša, oko pet minuta. Dodajte bosiljak i kratko ga pržite u ulju, oko 15 sekundi, dok ne zamiriše. Zatim dodajte rajčice, posolite i kuhajte dok se umak ne zgusne i rajčica izgubi sirov okus, ali i dalje bude svježa i kiselkasta, otprilike 20 minuta.
- Dok se umak kuha, pripremite nadjev. U tavi zagrijte špinat na srednje jakoj vatri s malo vode, 15 ml maslinova ulja i prstohvatom soli šet-sedam minuta ili dok ne omekša.
- Kad je špinat kuhan, malo ga ohladite, zatim ga zamotajte u kuhinjsku krpu ili gazu i istisnite višak tekućine.
- Nasjeckajte špinat nožem. Stavite ricottu u zdjelu i dodajte špinat te prstohvat soli. Dobro promiješajte. Nadjevom napunite slastičarsku vrećicu.
- Skuhajte tjesteninu tako da bude još tvrda – kuhajte je oko pola vremena naznačenog na pakiranju. Procijedite je i složite u pripremljeni kalup tako da stoji uspravno.
- Napunite svaku cjevčicu tjestenine obilnom količinom nadjeva od ricotte.
- Kada su svi rigatoni napunjeni, prelijte ih umakom od rajčice (ne morate koristiti sav umak, važno je da je tjestenina ravnomjerno prekrivena).
- Na umak stavite mozzarellu i pospite parmigianom.
- Stavite kalup na lim za pečenje (u slučaju da malo procuri) i pecite u pećnici 45 minuta.
- Ostavite da se složenac hladi i stisne oko 20 minuta prije nego što otvorite kalup i poslužite ga.
Koliko jaja smijemo pojesti na dan? Novi eksperiment zbog kojeg bismo mogli promijeniti mišljenje +4