Krumpir Hasselback popularno je jelo koje se konzumira diljem svijeta. Riječ je o krumpirima narezanima na kriške, ali ne do kraja, kako bi ostali u jednom komadu – poput harmonike – i ispečenima u pećnici za koje se vjeruje da su prvi puta pripremljeni u restoranu Hasselbacken u Stockholmu u Švedskoj još četrdesetih godina prošlog stoljeća.

Na vrlo sličan način možete pripremiti i neke druge namirnice. Mi vam predlažemo recept za harmoniku od patlidžana punjenu sirom te pečenu na umaku od rajčice, a koja se vrlo lako može pripremiti kod kuće.

Sastojci za harmoniku od patlidžana:

  • 1 veći patlidžan
  • 250 ml umaka od rajčice
  • 150 g sira mozzarella
  • 30 g naribanog parmezana
  • 1 rajčica
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • listići svježeg bosiljka
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje

Priprema harmonike od patlidžana:

  1. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
  2. Na dno velike tepsije razmažite umak od rajčice.
  3. Operite patlidžan, obrišite ga, te ga zarežite nekoliko puta uzdužno bez da ga probijete na drugu stranu. Stavite ga na umak od rajčice.
  4. Između zarezanih dijelova patlidžana stavite kriške mozzarelle, rajčice i svježeg bosiljka.
  5. Sve dobro posolite, popaprite i pospite s češnjakom u prahu. Polijte i s nešto biljnog ulja.
  6. Aluminijskom folijom prekrijte tepsiju i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 50 minuta, odnosno dok patlidžan ne omekša.
  7. Otkrijte foliju, preko patlidžana pospite naribani parmezan i vratite u pećnicu da se zapeče oko pet minuta.
  8. Poslužite pečeni patlidžan s kriškom kruha i salatom po želji. Dobar tek!

5 recepata zbog kojih ćete se (ponovno) zaljubiti u patlidžane +0 Caponata

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju