Krumpir Hasselback popularno je jelo koje se konzumira diljem svijeta. Riječ je o krumpirima narezanima na kriške, ali ne do kraja, kako bi ostali u jednom komadu – poput harmonike – i ispečenima u pećnici za koje se vjeruje da su prvi puta pripremljeni u restoranu Hasselbacken u Stockholmu u Švedskoj još četrdesetih godina prošlog stoljeća.
Na vrlo sličan način možete pripremiti i neke druge namirnice. Mi vam predlažemo recept za harmoniku od patlidžana punjenu sirom te pečenu na umaku od rajčice, a koja se vrlo lako može pripremiti kod kuće.
Sastojci za harmoniku od patlidžana:
- 1 veći patlidžan
- 250 ml umaka od rajčice
- 150 g sira mozzarella
- 30 g naribanog parmezana
- 1 rajčica
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- listići svježeg bosiljka
- sol i papar po želji
- biljno ulje
Priprema harmonike od patlidžana:
- Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
- Na dno velike tepsije razmažite umak od rajčice.
- Operite patlidžan, obrišite ga, te ga zarežite nekoliko puta uzdužno bez da ga probijete na drugu stranu. Stavite ga na umak od rajčice.
- Između zarezanih dijelova patlidžana stavite kriške mozzarelle, rajčice i svježeg bosiljka.
- Sve dobro posolite, popaprite i pospite s češnjakom u prahu. Polijte i s nešto biljnog ulja.
- Aluminijskom folijom prekrijte tepsiju i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 50 minuta, odnosno dok patlidžan ne omekša.
- Otkrijte foliju, preko patlidžana pospite naribani parmezan i vratite u pećnicu da se zapeče oko pet minuta.
- Poslužite pečeni patlidžan s kriškom kruha i salatom po želji. Dobar tek!
5 recepata zbog kojih ćete se (ponovno) zaljubiti u patlidžane +0