Osim dobro nam poznatih ćevapa s roštilja, u bosanskoj kuhinji omiljeni su i oni od pirjanog mesa, s povrćem. Ćevapi označavaju brojna jela od mesa, s raznim povrćem, gljivama i začinskim biljem koji se sporo krčkaju u glinenim posudama. Ćevap od janjećih iznutrica, sitni ćevap, slatki ćevap s mesom, suhim šljivama i dunjama, patlidžan ćevap, ćevap iz papira za pečenje, onaj sa slanutkom ili bamijom… kulinarskoj tradiciji susjeda ne nedostaje raznih jela koja dijele ime.
Jedan od popularnijih je hadžijski ćevap od teletine i gljiva koji se nerijetko priprema za iftar, obrok kojim se prekida post tijekom Ramazana u islamskoj tradiciji, a poslužuje se u sumrak, neposredno nakon zalaska sunca.
No ruku na srce, za hadžijski ćevap ne treba poseban povod niti poseban razlog. Komadi teletine koji se tope u ustima u kombinaciji s mirisnim sokovima, gljivama i povrćem poput luka i rajčice senzacija su okusa. Hadžijski ćevap se nakon pirjanja na štednjaku tradicionalno dovršava u pećnici, nerijetko zamotan u papir za pečenje zavezan špagom, kako bi svatko mogao sam za stolom otvoriti svoj paketić i uživati u mirisima koji se pritom šire. Kako napraviti hadžijski ćevap s rižom pogledajte u objavi s Instagrama, a za onaj s krumpirom možete slijediti recept u nastavku.
Hadžijski ćevap - sastojci:
- 500 g teletine
- 2 srednja krumpira
- 250 g šampinjona
- 2 glavice luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 mrkva
- 2 rajčice
- sol, papar, mljevena crvena paprika
Hadžijski ćevap - priprema:
- Rajčice kratko prokuhajte u vrućoj vodi kako biste ih lakše ogulili. Narežite krumpir i meso na kocke. Narežite i ostalo povrće.
- Na zagrijano ulje stavite sjeckani luk pa popržite dok ne postane staklast. Zatim dodajte mrkvu. Nakon nekoliko minuta dodajte češnjak i kratko nakon toga i meso. Popržite pa dodajte krumpir. Za desetak minuta dodajte i gljive, posolite i pirjajte poklopljeno dok ne ispari tekućina od gljiva.
- Dodajte i rajčice, papar i mljevenu crvenu papriku te podlijte s malo vode. Poklopite i pirjajte još oko dvadeset minuta do pola sata, dok meso ne omekša.
- Odrežite komad aluminijske folije, stavite je u posudu za pečenje. Zatim odrežite veliki komad papira za pečenje pa ga stavite u posudu na foliju. Kuhinjsku špagu namočite u vodi. Prebacite meso s povrćem na papir, spojite rubove i zavežite špagom. Pecite na 180 stupnja Celzija pola sata.