Osim dobro nam poznatih ćevapa s roštilja, u bosanskoj kuhinji omiljeni su i oni od pirjanog mesa, s povrćem. Ćevapi označavaju brojna jela od mesa, s raznim povrćem, gljivama i začinskim biljem koji se sporo krčkaju u glinenim posudama. Ćevap od janjećih iznutrica, sitni ćevap, slatki ćevap s mesom, suhim šljivama i dunjama, patlidžan ćevap, ćevap iz papira za pečenje, onaj sa slanutkom ili bamijom… kulinarskoj tradiciji susjeda ne nedostaje raznih jela koja dijele ime.

U trendu EastLink - 3 Pošto soba? "Prijevara" teška 744 tisuća eura: Hotel u kojemu nitko nikada nije uspio rezervirati sobu Malo Grablje - 4 Otok sunca Selo duhova na Hvaru: Malo Grablje u kojem ćete naći restoran s milijun zvjezdica Hrvatska ima divno more Teške su riječi pale Razlozi zbog kojih se turisti ne vraćaju kod nas na more: "Hrvati su postali jako neljubazni u zadnjih 10 godina"

Paketić od papira za pečenje Paketić od papira za pečenje (Foto: Shutterstock)

Jedan od popularnijih je hadžijski ćevap od teletine i gljiva koji se nerijetko priprema za iftar, obrok kojim se prekida post tijekom Ramazana u islamskoj tradiciji, a poslužuje se u sumrak, neposredno nakon zalaska sunca.

Hadžijski ćevap/Ilustracija Hadžijski ćevap/Ilustracija (Foto: Shutterstock)

No ruku na srce, za hadžijski ćevap ne treba poseban povod niti poseban razlog. Komadi teletine koji se tope u ustima u kombinaciji s mirisnim sokovima, gljivama i povrćem poput luka i rajčice senzacija su okusa. Hadžijski ćevap se nakon pirjanja na štednjaku tradicionalno dovršava u pećnici, nerijetko zamotan u papir za pečenje zavezan špagom, kako bi svatko mogao sam za stolom otvoriti svoj paketić i uživati u mirisima koji se pritom šire. Kako napraviti hadžijski ćevap s rižom pogledajte u objavi s Instagrama, a za onaj s krumpirom možete slijediti recept u nastavku. 

 

Hadžijski ćevap - sastojci:

  • 500 g teletine
  • 2 srednja krumpira
  • 250 g šampinjona
  • 2 glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 2 rajčice
  • sol, papar, mljevena crvena paprika

Hadžijski ćevap - priprema:

  1. Rajčice kratko prokuhajte u vrućoj vodi kako biste ih lakše ogulili. Narežite krumpir i meso na kocke. Narežite i ostalo povrće.
  2. Na zagrijano ulje stavite sjeckani luk pa popržite dok ne postane staklast. Zatim dodajte mrkvu. Nakon nekoliko minuta dodajte češnjak i kratko nakon toga i meso. Popržite pa dodajte krumpir. Za desetak minuta dodajte i gljive, posolite i pirjajte poklopljeno dok ne ispari tekućina od gljiva.
  3. Dodajte i rajčice, papar i mljevenu crvenu papriku te podlijte s malo vode. Poklopite i pirjajte još oko dvadeset minuta do pola sata, dok meso ne omekša.
  4. Odrežite komad aluminijske folije, stavite je u posudu za pečenje. Zatim odrežite veliki komad papira za pečenje pa ga stavite u posudu na foliju. Kuhinjsku špagu namočite u vodi. Prebacite meso s povrćem na papir, spojite rubove i zavežite špagom. Pecite na 180 stupnja Celzija pola sata.