Osim dobro nam poznatih ćevapa s roštilja, u bosanskoj kuhinji omiljeni su i oni od pirjanog mesa, s povrćem. Ćevapi označavaju brojna jela od mesa, s raznim povrćem, gljivama i začinskim biljem koji se sporo krčkaju u glinenim posudama. Ćevap od janjećih iznutrica, sitni ćevap, slatki ćevap s mesom, suhim šljivama i dunjama, patlidžan ćevap, ćevap iz papira za pečenje, onaj sa slanutkom ili bamijom… kulinarskoj tradiciji susjeda ne nedostaje raznih jela koja dijele ime.

Paketić od papira za pečenje Paketić od papira za pečenje (Foto: Shutterstock)

Jedan od popularnijih je hadžijski ćevap od teletine i gljiva koji se nerijetko priprema za iftar, obrok kojim se prekida post tijekom Ramazana u islamskoj tradiciji, a poslužuje se u sumrak, neposredno nakon zalaska sunca.

Hadžijski ćevap/Ilustracija Hadžijski ćevap/Ilustracija (Foto: Shutterstock)

No ruku na srce, za hadžijski ćevap ne treba poseban povod niti poseban razlog. Komadi teletine koji se tope u ustima u kombinaciji s mirisnim sokovima, gljivama i povrćem poput luka i rajčice senzacija su okusa. Hadžijski ćevap se nakon pirjanja na štednjaku tradicionalno dovršava u pećnici, nerijetko zamotan u papir za pečenje zavezan špagom, kako bi svatko mogao sam za stolom otvoriti svoj paketić i uživati u mirisima koji se pritom šire. Kako napraviti hadžijski ćevap s rižom pogledajte u objavi s Instagrama, a za onaj s krumpirom možete slijediti recept u nastavku. 

 

Hadžijski ćevap - sastojci:

  • 500 g teletine
  • 2 srednja krumpira
  • 250 g šampinjona
  • 2 glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 2 rajčice
  • sol, papar, mljevena crvena paprika

Hadžijski ćevap - priprema:

  1. Rajčice kratko prokuhajte u vrućoj vodi kako biste ih lakše ogulili. Narežite krumpir i meso na kocke. Narežite i ostalo povrće.
  2. Na zagrijano ulje stavite sjeckani luk pa popržite dok ne postane staklast. Zatim dodajte mrkvu. Nakon nekoliko minuta dodajte češnjak i kratko nakon toga i meso. Popržite pa dodajte krumpir. Za desetak minuta dodajte i gljive, posolite i pirjajte poklopljeno dok ne ispari tekućina od gljiva.
  3. Dodajte i rajčice, papar i mljevenu crvenu papriku te podlijte s malo vode. Poklopite i pirjajte još oko dvadeset minuta do pola sata, dok meso ne omekša.
  4. Odrežite komad aluminijske folije, stavite je u posudu za pečenje. Zatim odrežite veliki komad papira za pečenje pa ga stavite u posudu na foliju. Kuhinjsku špagu namočite u vodi. Prebacite meso s povrćem na papir, spojite rubove i zavežite špagom. Pecite na 180 stupnja Celzija pola sata.