Gulaš s pivom poslužen s hrskavim zlatnim pogačicama od lisnatog tijesta, idealan za hladne dane i druženja u toplom. Pikantan i zasitan, okrijepit će vas u kratkim danima s prvim mrazom, a njegova jednostavna ali duga priprema (više od tri sata) savršena je kada tražite temu za druženje.

Sloj po sloj ovog kompleksnog jela nastaje u mirisnim fazama pa kuhanje postaje prava svečanost. Priprema se lako i uspijeva bez iznimke, a količina iz recepta nahranit će osmero gladnih.

Savršeno jelo za bijeg s ekipom u neku osamljenu kolibu s kaminom. Probajte i guštajte!

Sastojci za gulaš s pivom i lisnatim pogačicama:

Za pogačice

  • 375 g lisnatog tijesta
  • 1 jaje, istučeno

Za gulaš

  • 1 ½ kg junetine za gulaš bez masti, narezane na trake duge cca 5 centimetara
  • 2 češnja češnjaka, oguljena i zgnječena
  • 1 list lovora
  • 440 ml tamnog stouta, npr. Guinness
  • 85 g maslaca
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 100 g dimljene slanine, grubo nasjeckane
  • 3 velika luka, nasjeckana na sitno
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 350 ml porta
  • 390 g kiselih krastavaca ili ukiseljenih feferona, narezanih na trećinu
  • 2 žlice vinskog octa
  • 3 žlice nasjeckanog svježeg peršina, plus za posluživanje

Priprema gulaša s pivom i lisnatim pogačicama:

  1. Stavite junetinu, češnjak i lovorov list u veliku nemetalnu zdjelu i ulijte pivo. Pokrijte i ostavite da se meso marinira u hladnjaku najmanje sat vremena, a najbolje preko noći.
  2. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto malo tanje i čašom promjera 6 cm izrežite krugove. Stavite u lim za pečenje i premažite jajetom. Posolite i pecite u pećnici 5-7 minuta ili dok ne narastu i ne dobiju lijepu boju. Ohladite na sobnoj temperaturi i držite u hermetički zatvorenoj posudi do posluživanja.
  3. Zagrijte pećnicu na ventilatorsku 130 stupnjeva. Meso izvadite iz marinade i osušite na kuhinjskom papiru. Marinadu spremite sa strane.
  4. Zagrijte pola maslaca i ulje u velikoj gusanoj ili vatrostalnoj posudi koja ima poklopac. Na jakoj vatri pecite govedinu u serijama dok svaki komad ne bude lijepo zapečen.
  5. Posudu prebrišite kuhinjskim papirom pa stavite u nju ostatak maslaca i ulja te pržite slaninu i luk 10 do 15 minuta dok luk ne postane mekan i ne počne zagorijevati na rubovima. Umiješajte brašno, dodajte porto i sačuvanu marinadu i komade junetine. Pustite da zavrije i maknite s vatre.
  6. Poklopite i prebacite u pećnicu. Kuhajte u pećnici 2 i pol do 3 sata ili dok meso sasvim ne omekša.
  7. Dodajte ukiseljene krastavce ili feferone i ocat za kiseljenje i kuhajte u pećnici još 30 minuta. Izvadite iz pećnice i umiješajte peršin.
  8. Po potrebi, zagrijte pogačice u pećnici nekoliko minuta prije posluživanja.
  9. Poslužite gulaš u zdjelici i na vrh stavite pogačice ili pogačice prelijte gulašem i ukrasite peršinom.

 

7 najboljih recepata za Dan svetog Patrika koje morate probati Irski gulaš +0 Irski kruh blaa - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju