Laddoo ili laddu su slatke male indijske loptice koje se rade od brašna, maslaca ili gheeja i šećera, a mogu sadržavati i sitno sjeckane orašaste plodove, usitnjeni kokos ili grožđice.
Šarolike verzije uključuju i namirnice poput slanutkovog brašna, kondenzirano mlijeko, pistacije, čokoladu… a najčešće se poslužuju za blagdane i festivale.
Jedna od prednosti slatkih loptica je u tome što su brzo gotove, a donosimo recept za koji vam neće trebati više od desetak minuta. Prema želji, možete u smjesu ubaciti i aromu vanilije, kardanom u prahu ili popržene, usitnjene orašaste plodove.
Sastojci za laddoo od kokosa:
- 200 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 150 g usitnjenog kokosa + za posipavanje
Priprema:
- Pomiješajte mlijeko i kokos pa prebacite u lonac i kuhajte na laganoj vatri miješajući dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
- Dok je smjesa još uvijek topla oblikujte loptice i uvaljajte ih u usitnjeni kokos.