Zahvaljujući rajčici i octu kečap je vrlo kiseo. Sadrži dosta soli i šećera, koji su prirodni konzervansi i koristili su se za čuvanje hrane prije nego su postojali frižideri. Zbog toga, kao i zbog činjenice da je termički obrađen, kečap ostaje stabilan, tj. neće se pokvariti na sobnoj temperaturi. Naravno, ako ga dobro zatvarate nakon upotrebe.

Koliko ga trošite?

Međutim, za ispravno čuvanje kečapa, odnosno kako bi on što dulje ostao dobar, bitno je i koliko ga često koristite. Kao i drugo ukiseljeno povrće ili proizvodi, na primjer cikla, kiseli krastavci ili koncentrat rajčice, kečap se svakim otvaranjem izlaže zraku, koji utječe na slabljenje njegova okusa.

Dok se u restoranima troše ogromne količine kečapa i boce se pune na dnevnoj bazi, kod kuće vam vjerojatno treba više tjedana ili mjeseci da ga potrošite, i zato je najbolje da ga nakon otvaranja čuvate u hladnjaku. Tako će okus vašeg kečapa ostat jednako slan, pikantan i sladak. Otvoreni kečap može se držati u hladnjaku oko šest mjeseci. Neotvorenom će biti dobro u smočnici uz (neotvorene) ukiseljene lučice i krastavce. Isto preporučuje i proizvođač jednog od najpoznatijih kečapa, Heinz.

Kažu da je "zbog svoje prirodne kiselosti Heinz® Ketchup stabilan na sobnoj temperaturi. Međutim, na njegovu stabilnost nakon otvaranja mogu utjecati uvjeti skladištenja" i zato savjetuju da se on, kao i svaka prerađena hrana, "nakon otvaranja čuva u hladnjaku. Hlađenje će održati kvalitetu proizvoda nakon otvaranja".

  Totalni hit od 3 sastojka: Odličan umak od rajčice koji ćete lako napraviti i ako imate dvije lijeve u kuhinji Umak od rajčice - 5 Umak od rajčice - 4 Umak od rajčice - 1 +1 Umak od rajčice - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju