Zahvaljujući rajčici i octu kečap je vrlo kiseo. Sadrži dosta soli i šećera, koji su prirodni konzervansi i koristili su se za čuvanje hrane prije nego su postojali frižideri. Zbog toga, kao i zbog činjenice da je termički obrađen, kečap ostaje stabilan, tj. neće se pokvariti na sobnoj temperaturi. Naravno, ako ga dobro zatvarate nakon upotrebe.

U trendu Varivo od mahuna Tjedni jelovnik 7 sirotinjskih jela za svaki dan ovoga tjedna koji se mogu napraviti za smiješan novac Hippomane mancinella - 2 Nevjerojatno opasno Otrovno drvo: Tihi ubojica koji je najopasniji kada padne kiša Turisti Kulturološki šok Amerikanci u čudu o Hrvatskoj: "Sve je maleno, hrana je bizarna, a od zahodske mafije imamo traume"

Koliko ga trošite?

Međutim, za ispravno čuvanje kečapa, odnosno kako bi on što dulje ostao dobar, bitno je i koliko ga često koristite. Kao i drugo ukiseljeno povrće ili proizvodi, na primjer cikla, kiseli krastavci ili koncentrat rajčice, kečap se svakim otvaranjem izlaže zraku, koji utječe na slabljenje njegova okusa.

Dok se u restoranima troše ogromne količine kečapa i boce se pune na dnevnoj bazi, kod kuće vam vjerojatno treba više tjedana ili mjeseci da ga potrošite, i zato je najbolje da ga nakon otvaranja čuvate u hladnjaku. Tako će okus vašeg kečapa ostat jednako slan, pikantan i sladak. Otvoreni kečap može se držati u hladnjaku oko šest mjeseci. Neotvorenom će biti dobro u smočnici uz (neotvorene) ukiseljene lučice i krastavce. Isto preporučuje i proizvođač jednog od najpoznatijih kečapa, Heinz.

Kažu da je "zbog svoje prirodne kiselosti Heinz® Ketchup stabilan na sobnoj temperaturi. Međutim, na njegovu stabilnost nakon otvaranja mogu utjecati uvjeti skladištenja" i zato savjetuju da se on, kao i svaka prerađena hrana, "nakon otvaranja čuva u hladnjaku. Hlađenje će održati kvalitetu proizvoda nakon otvaranja".