Gado gado je indonezijsko nacionalno jelo – svojevrsna salata sastavljena od svježeg i kuhanog povrća, kuhanih jaja i te prženih komadića tofua ili tempeha, a koje se poslužuje s preljevom na bazi kikirikija.
Ime gado u indonezijskoj se kulturi odnosi na jelo koje se konzumira bez riže. Uistinu, u njemu nema te općeprisutne žitarice. Umjesto toga obično sadrži kuhani krumpir, mahune, klice graha, špinat i slično povrće.
Gado Gado se tradicionalno poslužuje u bananinom listu, no ako ga ne možete pronaći – ne brinite. Okus će i dalje biti fantastičan.
Ovo je jedno od onih jela čije se komponente mogu unaprijed pripremiti, pohraniti u hladnjaku i poslužiti kada ogladnite. Isto tako, riječ je o laganom, ukusnom i jednostavnom obroku koje je savršeno za ljeto.
Sastojci:
- 200 g krumpira
- 200 g tvrdog tofua ili tempeha
- 100 g mahuna
- 100 g klica graha
- 50 g špinata
- 2-3 kuhana jaja
- 1 krastavac
- biljno ulje za prženje
- čili papričica po želji za posluživanje
- nasjeckani kikirikiji za posluživanje
Sastojci za umak:
- 125 ml punomasnog kokosova mlijeka iz konzerve
- 125 ml vode
- 70 g prirodnog maslaca od kikirikija
- 3 čajne žličice crvene curry paste
- 3 čajne žličice slatkog umaka od soje
- 1 čajna žličica čili paste
- 1 češanj češnjaka
- 1 limeta
- sol po potrebi
Priprema:
- Napravite umak: u lončiću pomiješajte prirodni maslac od kikirikija, vodu, kokosovo mlijeko, crvenu curry pastu, slatki umak od soje, čili pastu, naribani češnjak i sok jedne limete. Zagrijte na štednjaku umak oko pet minuta da se okusi sljube. Posolite po želji. Umak stavite sa strane.
- Skuhajte krumpir, mahune i jaja na uobičajeni način.
- Klice graha blanširajte u vrućoj vodi oko tri minute, a potom isperite pod mlazom hladne vode.
- Špinat blanširajte oko jedne minute. Istisnite višak vode iz povrća.
- Tofu (ili tempeh) narežite na kocke te prepržite na zagrijanom ulju dok ne postanu hrskavi - oko dvije minute sa svake strane.
- Složite salatu: nasjeckajte svježi krastavac, sljubite ga s kuhanim i blanširanim povrćem, kuhanim oguljenim jajima i prženim komadića tofua.
- Preko svega prelijte umak, a po želji možete dodati i mali svježeg čilija te nasjeckanih komadića kikirikija. Dobar tek!
Hladi već za prvi pogled: Iznenađujuće slasna salata od lubenice koju ćete htjeti jesti svakog dana +0