Gado gado je indonezijsko nacionalno jelo – svojevrsna salata sastavljena od svježeg i kuhanog povrća, kuhanih jaja i te prženih komadića tofua ili tempeha, a koje se poslužuje s preljevom na bazi kikirikija.

Ime gado u indonezijskoj se kulturi odnosi na jelo koje se konzumira bez riže. Uistinu, u njemu nema te općeprisutne žitarice. Umjesto toga obično sadrži kuhani krumpir, mahune, klice graha, špinat i slično povrće.

Gado Gado se tradicionalno poslužuje u bananinom listu, no ako ga ne možete pronaći – ne brinite. Okus će i dalje biti fantastičan.

Ovo je jedno od onih jela čije se komponente mogu unaprijed pripremiti, pohraniti u hladnjaku i poslužiti kada ogladnite. Isto tako, riječ je o laganom, ukusnom i jednostavnom obroku koje je savršeno za ljeto.

Sastojci:

  • 200 g krumpira
  • 200 g tvrdog tofua ili tempeha
  • 100 g mahuna
  • 100 g klica graha
  • 50 g špinata
  • 2-3 kuhana jaja
  • 1 krastavac
  • biljno ulje za prženje
  • čili papričica po želji za posluživanje
  • nasjeckani kikirikiji za posluživanje

Sastojci za umak:

  • 125 ml punomasnog kokosova mlijeka iz konzerve
  • 125 ml vode
  • 70 g prirodnog maslaca od kikirikija
  • 3 čajne žličice crvene curry paste
  • 3 čajne žličice slatkog umaka od soje
  • 1 čajna žličica čili paste
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 limeta
  • sol po potrebi

Priprema:

  1. Napravite umak: u lončiću pomiješajte prirodni maslac od kikirikija, vodu, kokosovo mlijeko, crvenu curry pastu, slatki umak od soje, čili pastu, naribani češnjak i sok jedne limete. Zagrijte na štednjaku umak oko pet minuta da se okusi sljube. Posolite po želji. Umak stavite sa strane.
  2. Skuhajte krumpir, mahune i jaja na uobičajeni način.
  3. Klice graha blanširajte u vrućoj vodi oko tri minute, a potom isperite pod mlazom hladne vode.
  4. Špinat blanširajte oko jedne minute. Istisnite višak vode iz povrća.
  5. Tofu (ili tempeh) narežite na kocke te prepržite na zagrijanom ulju dok ne postanu hrskavi - oko dvije minute sa svake strane.
  6. Složite salatu: nasjeckajte svježi krastavac, sljubite ga s kuhanim i blanširanim povrćem, kuhanim oguljenim jajima i prženim komadića tofua.
  7. Preko svega prelijte umak, a po želji možete dodati i mali svježeg čilija te nasjeckanih komadića kikirikija. Dobar tek!

Hladi već za prvi pogled: Iznenađujuće slasna salata od lubenice koju ćete htjeti jesti svakog dana Salata od lubenice Salata od lubenice s rajčicom +0 Salata od lubenice

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju