Fritata je talijansko jelo koje se radi od jaja, povrća, mesa i drugih dodataka. Sastojci se pomiješaju i ispeku u tavi poput quichea bez podloge ili španjolske tortilje.
Ako želite smanjiti kalorijsku vrijednost jela i povećati udio proteina, fritatu možete napraviti i samo od bjelanjaka. Ona je dobar dodatak prehrani ako ste na dijeti ili idete u teretanu.
Bjelanjke možete kupiti zasebno u tetrapaku ili ih sami odvojiti od žumanjaka. U slučaju da koristite potonju varijantu za ovo jelo bit će vam potrebno oko 8 jaja.
Imajte na umu da bjelanjci nisu tako ukusni kao cijelo jaje – baš zato ovu verziju fritate treba dobro začiniti. Mi vam dajemo recept za najlakšu fritatu od bjelanjaka s povrćem i nešto sira.
Fritata od bjelanjaka - sastojci:
- 250 g bjelanjaka
- 30 g naribanog sira
- 15 g maslaca
- 1-2 mlada luka
- 1 crvena paprika
- 1 čajna žličica mediteranske mješavine začina
- šaka svježih listića špinata
- sol i papar po želji
- ljuti umak za posluživanje po želji
Fritata od bjelanjaka - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Na štednjaku, u tavi od lijevanog željeza rastopite maslac pa na njemu prepirjajte nasjeckanu papriku – pirjajte je oko pet do sedam minuta dok ne omekša. Dodajte nasjeckani mladi luk i nastavite pirjati još dvije minute. Dodajte i listiće špinata i pustite da povenu. Za to će vam biti potrebno još minuta-dvije.
- Bjelanjke začinite sa solju, paprom i mediteranskom mješavinom začina. Prelijte ih preko pirjanog povrća i pustite par minuta da se peku.
- Kada primijetite da je dno fritate pečeno, na vrh dodajte naribani sir poput cheddara ili parmezana i tavu stavite sve zajedno u prethodno zagrijanu pećnicu da se zapeče, a sir rastopi. Nemojte se udaljavati – za završetak pečenja će vam biti potrebno tek dvije do tri minute – ovisno o pećnici.
- Pečenu fritatu narežite na trokute i poslužite s malo ljutog umaka po želji. Dobar tek!
Sir koji svi kupuju u posljednje vrijeme: Ima 12 grama proteina i manje od 100 kalorija u 100 grama