Fritata je talijansko jelo koje se radi od jaja, povrća, mesa i drugih dodataka. Sastojci se pomiješaju i ispeku u tavi poput quichea bez podloge ili španjolske tortilje.

Ako želite smanjiti kalorijsku vrijednost jela i povećati udio proteina, fritatu možete napraviti i samo od bjelanjaka. Ona je dobar dodatak prehrani ako ste na dijeti ili idete u teretanu.

Bjelanjke možete kupiti zasebno u tetrapaku ili ih sami odvojiti od žumanjaka. U slučaju da koristite potonju varijantu za ovo jelo bit će vam potrebno oko 8 jaja.

Imajte na umu da bjelanjci nisu tako ukusni kao cijelo jaje – baš zato ovu verziju fritate treba dobro začiniti. Mi vam dajemo recept za najlakšu fritatu od bjelanjaka s povrćem i nešto sira.

Fritata od bjelanjaka - sastojci:

  • 250 g bjelanjaka
  • 30 g naribanog sira
  • 15 g maslaca
  • 1-2 mlada luka
  • 1 crvena paprika
  • 1 čajna žličica mediteranske mješavine začina
  • šaka svježih listića špinata
  • sol i papar po želji
  • ljuti umak za posluživanje po želji

Fritata od bjelanjaka - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
  2. Na štednjaku, u tavi od lijevanog željeza rastopite maslac pa na njemu prepirjajte nasjeckanu papriku – pirjajte je oko pet do sedam minuta dok ne omekša. Dodajte nasjeckani mladi luk i nastavite pirjati još dvije minute. Dodajte i listiće špinata i pustite da povenu. Za to će vam biti potrebno još minuta-dvije.
  3. Bjelanjke začinite sa solju, paprom i mediteranskom mješavinom začina. Prelijte ih preko pirjanog povrća i pustite par minuta da se peku.
  4. Kada primijetite da je dno fritate pečeno, na vrh dodajte naribani sir poput cheddara ili parmezana i tavu stavite sve zajedno u prethodno zagrijanu pećnicu da se zapeče, a sir rastopi. Nemojte se udaljavati – za završetak pečenja će vam biti potrebno tek dvije do tri minute – ovisno o pećnici.
  5. Pečenu fritatu narežite na trokute i poslužite s malo ljutog umaka po želji. Dobar tek!

Sir koji svi kupuju u posljednje vrijeme: Ima 12 grama proteina i manje od 100 kalorija u 100 grama Zrnati sir - 1 Zrnati sir - 2 Zrnati sir - 5 +1 Zrnati sir - 4