Ponosni osmijeh djevojčice koja sama može pojesti cijelu piadinu. Uzdah opuštanja s terase nakon cjelodnevne jurnjave. Talijani koji hvale sendviče na sva usta i ruke. Takvi djelići svakodnevice samo su neki od onih koji napune srce, priča nam Andrea Štimac vlasnica Fiorita - kioska s talijanskim delicijama kod zagrebačkog Cvjetnog trga.
Jedino mjesto u Hrvatskoj posvećeno piadinama od nedavno ima i terasu, a novost su i belgijski vafli te zdravi smoothieji od organskih sastojaka. Iza obiteljske priče koja spaja ljubav prema gastronomiji, brzu, ali delikatesnu hranu i prijateljske cijene stoji puno putovanja po Italiji, kušanja, istraživanja tržišta i promišljanja. Nakon nešto manje od godinu dana od otvaranja stari gosti se redovito vraćaju, a novi nanovo otkrivaju ljubav prema piadinama.
Što je piadina?
Deblja od tortilje, tanja od focaccie - piadina naziv duguje talijanskom nazivu za ploču, na koju i nalikuje. Piadine su hit u regiji Emilia-Romagna, ali i po cijeloj Čizmi se uživa u tim popularnim sendvičima. Budući da kruh ne dominira nadjev može doći do izražaja, a upravo zbog toga sastojke treba znati odabrati – kako kvalitetom, tako i ravnotežom okusa. Piadine u Fioritu su poput okusa doma za van. U svakom zalogaju možete prepoznati ukusne sastojke, bez maskiranja intenzivnim aromama ili nepotrebnim dodacima.
Mnogi kažu da su njihove piadine bogatije nego što je to slučaj u Italiji pa nema straha da se nećete najesti, a zbog veličine porcija i biranih sastojaka o Fioritu se priča kao o mjestu s odličnim omjerom cijene i kvalitete. Piadine koštaju od pet do devet eura, a jedna od najpopularnijih je Bresaola (7,90 eura) sa sušenom govedinom - specijalitetom sjeverne Italije.
Nemasan, ali sočan goveđi tamnocrveni pršut kombinira se s mozzarellom fior di latte, pestom genoveseom i rajčicom u sendviču koji je za svaku pohvalu. Popularan je i Roastbeef (9 eura) s pečenom junetinom, rikulom, sušenom rajčicom i umaka na bazi majoneze kojeg ne nedostaje pa ako niste obožavatelj možete napomenuti da ga dodaju manje.
Ljubitelji mortadelle i pistacije također mogu doći na svoje, a među zvijezdama mesnih piadina su i porchetta, kuhana šunka te puretina, kojima slast daju i sirevi, poput mekanog stracchina, mozzarelle ili gorgonzole. Izbjegavate li meso, nećete ostati gladni jer se možete odlučiti za Verde (5 eura) s patlidžanima i kremom od karameliziranog luka, kao i drugim vegetarijanskim varijacijama na temu.
Bez obzira na to što su porcije pozamašne, osjećaja težine nakon jela nema. Kako naglašava vlasnica, i sam koncept se temelji na svježim i visokokvalitetnim sastojcima bez konzervansa i aditiva koji u kuhinju stižu iz Italije ili s hrvatskih tržnica.
Što je još u ponudi?
U Fiorito neki navrate samo na slatko i Costa kavu koja je jedna od povoljnijih na zagrebačkoj špici. Osim espressa (1,60) ili kave s mlijekom (1,80), pijuckati možete i organske smoothieje (5,50 eura). Omiljen je Berry koji razne bobice s bananom, baobabom i proteinom konoplje. Za oko nam je zapeo i Blue bowl sa smokvama, cvjetačom, rabarbarom, spirulinom i kokosom, a odlučiti se možete i za superzdravi miks povrća s avokadom, tropske okuse ili neki drugi zdravi i kremasti napitak. Kada proradi želja za nečim slatkim navratite na neodoljivo meke vafle.
Porcija je dovoljno velika da se može podijeliti, ali kada ih probate velika je vjerojatnost da ćete ih htjeti samo za sebe. Pistacije i pravi šlag (bez kemijanja) na oblaku od toplog i nježnog tijesta su odličan izbor (5,90 eura), a odabrati možete i jagode, talijansku Nutellu ili pak Dubai. Spoj namaza od pistacije, Dubai čokolade i šlaga na vaflu će vas koštati 9,90 eura.
Hoće li se obiteljska priča o ljubavi prema Italiji, hrani i piadinama u budućnosti nastaviti i negdje na moru tek ćemo vidjeti, a do tada možete svratiti na sami početak Preradovićeve ulice i pronaći svoj omiljeni sendvič, smoothie – ili slatkiš. Više o Fioritu doznajte na njihovoj internetskoj stranici.
Sedam prefinih jela za svaki dan ovoga tjedna koja će se svidjeti – baš svima