Galerija Grčki jogurt s ribizom, malinama i mueslijem Koktel s matičnim sokom od aronije Dva recepta Davida Skoke sa superbobicama - 3 Dva recepta Davida Skoke sa superbobicama - 2 Dva recepta Davida Skoke sa superbobicama - 1 +25 Dva recepta Davida Skoke sa superbobicama - 6

Nedaleko od Zagreba nalazi se nasad sočnih malina. Kako one tradicionalno zore ljeti, nismo mogli odabrati bolje vrijeme za odlazak u Kupinečki Kraljevec. Tamo nas je dočekao Philip Lonjak, tehnolog tvrtke Fragaria, a našli smo ga usred berbe.

''Malina je jako osjetljiva za berbu. Ona se mora ubrati odmah zato što će do sljedećeg dana početi truliti. Kad je uberemo, ona taj dan ili najkasnije drugi ide u dućane'', kaže nam Philip promatrajući zrele maline koje već drugi dan dolaze na Lidlove police. Kako bi se tamo našle, maline osim slatkoće moraju zadovoljiti i još jedan važan kriterij.

Maline iz okolice Zagreba Maline iz okolice Zagreba (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

''Nalazimo se u sustavu Global Gapa, koji omogućava da se proizvod prati od polja do stola, što jamči sigurnost, a to je nama izuzetno važno za suradnju s Lidlom'', objasnio je.

Čim je to čuo, David Skoko nije mogao odoljeti da odmah ne ubere i kuša te sočne maline. 

Dva receptaANježne maline beru samo žene Davida Skoke sa superbobicama - 15 Dva receptaANježne maline beru samo žene Davida Skoke sa superbobicama - 15 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Voće koje nije tako delikatno, a poznato je po svom trpkom okusu jest aronija. Plod je to koji je zagolicao maštu našeg chefa, pa smo potegnuli do Čazme i posjetili simpatično obiteljsko gospodarstvo. Njihovi su proizvodi od aronije posebni jer, kako kažu, imaju jedan poseban sastojak, a to je ljubav. Svaka pojedina bobica prođe kroz njihove ruke, a u proizvodu završava ono najbolje.

''Naših 4000 sadnica aronije dozrijeva pod suncem mjesta Suhaje kraj Čazme, gdje biološka raznolikost netaknute prirode imanja smještenog netom kraj velike šume ima značajan utjecaj na kvalitetu dozrijevanja same biljke. U konačnici, naši su plodovi sočni, a proizvodi potpuno prirodni i ukusni te daju svoj maksimalni prirodno predodređeni potencijal biljke aronije, koja obogaćuje i poboljšava cjelokupno zdravlje'', kazala je Željka Bandalo iz Vitarone.

Željka Bandalo i David Skoko Željka Bandalo i David Skoko (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Željka s roditeljima uzgaja aroniju posljednjih osam godina. Na to su se odlučili jer vjeruju u snagu i ljekovitost biljke.

''Aronija spada u skupinu supernamirnica zato što je jako bogata mineralima i vitaminima, kažu da je najzdravije voće na svijetu. Svi bi je trebali piti i konzumirati ako žele ostati zdravi. Ima jako puno kalija, što obično ljudi ne znaju, bogata je željezom, snižava krvni tlak, dobro regulira kolesterol u krvi, jako obogaćuje našu krv i izvrstan je antioksidans'', objašnjava Željka, a otkrila nam je i na koji način ona ukomponira aroniju u svoju svakodnevicu: ''Konzumiram je ujutro za doručak zato što je antioksidanse najbolje uzimati ujutro. Obožavam smoothieje pa u sezoni koristim svježe voće, a izvan sezone stavljam naš matični sok.''

Aronija Aronija (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Željka i njezina obitelj odlučili su se za ekološki uzgoj i preradu aronije. ''Mi svoje biljke ne špricamo nikakvim štetnim tvarima i kemikalijama, ne gnojimo umjetnim gnojivima, uzgajamo potpuno prirodno. To znači da osim očuvanja ploda pridonosimo i samom očuvanju tla, time čuvamo i zemlju'', kazala je Željka te istaknula da uz certifikate koje oni imaju njihovi kupci bez razmišljanja mogu uživati u odličnim proizvodima te supernamirnice.

''Pored našeg ekološkog certifikata i žiga 'Živjeti zdravo', imamo jedan vrlo bitan certifikat koji je upravo i Lidlu jako bitan, a to je Global Gap. On prati biljku od samog ploda i njegova uzgoja do police'', kazala je Željka. Upravo ono najbolje od aronije i završi na Lidlovim policama u obliku matičnog soka: ''Matični sok je hladno prešana aronija, prešana tako da svi nutrijenti ostanu u soku, zapravo najzdravije od same biljke.''

Od maline i aronije, dviju sočnih bobica, David Skoko osmislio je dva recepta. Jedan uz koji će vam dan ljepše započeti i drugi uz koji ćete začiniti večer.

Grčki jogurt s ribizom, malinama i mueslijem Grčki jogurt s ribizom, malinama i mueslijem (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

GRČKI JOGURT S RIBIZOM, MALINAMA I MÜSLIJEM
za 4 osobe

Sastojci:
oko 200 g müslija s čokoladom
oko 300 g malina
oko 200 g ribiza
oko 500 g grčkog jogurta
150 g meda
1 biljka melise ili mente

Dva recepta Davida Skoke sa superbobicama - 16 Dva recepta Davida Skoke sa superbobicama - 16 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Priprema:

Maline prelijte žlicom meda pa izgnječite vilicom. Prelijte maline u 4 teglice i preko dodajte Muesli Choco pa jogurt. Dekorirajte svježim malinama i ribizom te dodatno prelijte medom. Najbolje je da ostavite oko 10 minuta da müsli pokupi vlažnost pa poslužite. Ili poklopite, ponesite na izlet, posao ili ostavite za kasnije.

Koktel s matičnim sokom od aronije Koktel s matičnim sokom od aronije (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

KOKTEL S ARONIJOM

Sastojci:
1 dl soka od aronije
0,5 dl votke
0,5 dl Grand Marniera (liker od naranče)
led
čaše za koktel i suncobran

Koktel s matičnim sokom od aronije Koktel s matičnim sokom od aronije (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Priprema:

Sastojke ubacite u šejker i dobro protresite te prelijte u čašu. Ukrasite koricom naranče.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju